Подайте оставка, докато е време, после ще е късно…

Орешарски

Подайте оставка, докато е време, после ще е късно…
Снимка: © Явор Николов

Защото те, все едно, вече падат от власт. Яростно копаят окопи и траншеи – канят се да воюват, не да управляват. И това ще ги събори, преди да са постигнали катарзиса – ако изобщо са в състояние да го преживеят, за да се пречистят.

Макар и да гръмогласничат всеки ден, с глаголенето на едно отишло си време: че протестите са платени; че в първите редици на протестиращите в Пловдив са „беззъби, алкохолици и стари седесари“ (по …аря Георги Гергов); че имат „солидна подкрепа в цяла България“ – очевидно приемат мълчанието за знак за съгласие; че имат какво да ни покажат.

А не толкова отдавна, само преди 4 месеца, лидерът на БСП Сергей Станишев даваше мъжки съвети на Бойко Борисов как нямало да бъде мъж, ако не се вслуша в гласа на народа и подаде оставка, вместо да оцапа протестите в кръв и те да го пометат. Тогава протестите бяха значително по-малобройни от днешните. А някои от организаторите на ония протести правят днес „контра-“ – в подкрепа на кабинета Орешарски :))

Борисов ги изненада – подаде оставка, и запази не малко доверие, каквото му предричаше Станишев – пак беше първа политическа сила на предсрочните избори на 12 май, макар и с половин милион избиратели по-малко. А БСП, въпреки спечелването на едни 200 хиляди гласа повече спрямо 2009-а, отново не взе достатъчно, за да не се налага да прибягва до услугите и на ДПС на „Атака“.

Сега ролите са сменени. ГЕРБ иска да оцапа протестите в кръв, казват от ДПС. А хората на Борисов съветват кабинета Орешарски да подаде оставка, преди протестите да са го помели.

А социолозите се изпокриха в офисите, не смеейки да публикуват каквото и да било проучване, за да видим с колко се е сринало доверието в кабинета, респективно в тройната коалиция, която го крепи – БСП, ДПС и „Атака“, след по-малко от 40 дни на власт. Също и в ГЕРБ. И това е първият осезаем белег на страха и в четирите парламентарно представени партии – никоя не плаща за изследване на общественото мнение.

Горчивата чаша пак е за БСП

Вместо да подаде оставка, преди да е станало късно, кабинетът Орешарски е заложник на политическите амбиции на Станишев и кръгът му, за когото сгромолясването ще доведе – този път – до оставката му от председателския пост в БСП.

Разбира се, това отваря не просто път, а магистрала за завръщане на Георги Първанов, Румен Петков и други отстранени от Голямата политика. Ако социалистите не искат да зачеркнат европейския си път, свободни са отново да приемат тази кохорта.

Само че и Станишев зачерква възхода си в европейската бюрокрация. Предвид реакцията, която показаха към протестите собствените му съпартийци в ПЕС като Мартин Шулц до председателя на ЕК Барозу, заедно с депутати от германския Бундестаг май ще се наложи да се сбогува с мечтаната номинация за еврокомисар в една Европейска комисия, оглавявана от Шулц.

В случай, че кабинетът не изкара до изборите за евродепутати в края на май 2014 г., след които ще е ясен и новият състав на ЕК, а се срине скоро, 47-годишният политик, който се и ожени през май, ще трябва да преосмисли стратегията си.

Тази властпрояви неуважение и потъпка демократични ценности по начин, върнал България в годините след Кръглата маса и фалшифицирането на изборите през 90-те, когато новородените социалисти се чувстваха още властелини на държавата.

БСП така и не се поучи от хитроумния Бойко Борисов, тръгнал си преди февруарските протести да ескалират. Понякога отстъплението може да послужи за засилване за нов скок.

Но жаждата за власт и натискът на ДПС ги накара да пренебрегнат поуките от управлението на тройната коалиция и предупрежденията на политици като Ивайло Калфин да не се управлява „на всяка цена“. Защото какво друго, ако не „на всяка цена“, е подкрепата на „Атака“ и В.С.

Дали Станишев е наясно какъв отговор ще получи, ако попита избирателите на БСП дали искат коалиция с ДПС? Вероятно затова го спести преди изборите, а после се опита да го прикрие с вица за „експертния кабинет“, чийто втори ешелон изцяло прекопира квотите – и хората – от тройната коалиция, този път не в съотношение 8:5:3.

ДПС също няма да се отърват безнаказано, макар и по-леко

В политически план най-малко ще загубят ДПС. Не само защото нарочни лозунги, обидни за българските турци, попречиха към протестиращите на площад „Независимост“ да се присъединят повече хора от други етноси. Така както през уикенда в Истанбул имаше нови демонстрации – в подкрепа на протестиращите срещу строителство на казарма в градче в Диарбекир кюрди.

Отворената рана на Турция – нерешеният етнически проблем на кюрдите, макар и вече да има формално сключено примирие, не попречи турци и кюрди да се обединят срещу правителството.

Надали обаче българските турци, в голямата си част избиратели на ДПС, ще намерят сили да простят на Високата си порта съглашателството с В.С. и кафевите националисти, които окървавиха молитвата пред софийската джамия Баня Баши през май 2011 г.

Нищо чудно на следващите избори пробивите в доскорошните крепости на ДПС да се увеличат и мандатите вече да не са само за Движението за права и свободи. Кърджали „падна“ на 12 май, когато и ГЕРБ и БСП взеха по един мандат.

Бездруго партията на Доган/Местан е вторият най-голям губещ след ГЕРБ на този вот – докато през 2009-а спечелиха 610 521 гласа, сега те са почти наполовина по-малко – 370 186 или минус 240 335 избиратели. Още малко и ще се изравни с огледалната си половинка „Атака“, която спечели 260 892 гласа (спад с около 135 000 души спрямо 2009-а).

Разбиването на монопола на ДПС вече е факт. Техният шанс наистина е в това да изкарат колкото се може по-дълго на власт, за да се опитат да си върнат част от гласоподавателите. И да маскират, доколкото е възможно, обидният за мюсюлманите факт, че играят с В.С., който дори не им се извини за нападението пред Баня Баши.

„Атака“ може да бъде отнесена от НФСБ

И понеже този път В.С. няма как да се наежи с любимите си антитурски дъвки, той тероризира свободните граждани, случайно изпречили се на пътя му, журналисти и полицаи, а вместо него други хора вадят етническата карта. За да сплашат мюсюлманите – и да създадат изкуствено напрежение там, където го няма.

Антон Кутев, този виден социалист, при тройната коалиция и в борда на ЧЕЗ, който допреди ден громеше класовия враг, на следващия вече обяви как България е на ръба на етническия мир. Величайша глупост. По същия начин Борисов се опита също да изиграе тази карта, заявявайки, че „Доган 20 години управлява България“, а в първите седмици на протестите разни хора навираха лозунги „Турци сте!“

На скорошни предсрочни избори В.С. ще плати цената за агресивното си държане, разходките с пистолет и палка заради уж застрашения му живот и главно за угодничеството на БСП и ДПС.

Като образцов политически пенсионер – виж Яне Янев – В.С. може отново да влезе в ролята на „журналист и интелектуалец“, да напише „Моята Атака“ и да се бори да попадне в текст под снимка.

Дотогава ще ни агресира. Но може би си струва да го изтърпим, ако това ще е политическото му самоубийство?

ГЕРБ нито печелят, нито губят

Благодарение на формалната дистанция, която спазват спрямо протестиращите, ГЕРБ няма как да изгубят доверието на гласоподавателите си.

Разбира се, и не прибавят симпатии и влияние, но в ситуация като днешната това е възможно най-добрата позиция. Нюхът на Борисов, който почти непогрешимо разчита настроенията на тълпата и препоръките на съветниците му вършат работа.

Той не се набива на очи, почти изчезна от микрофоните, ако не броим уикенд изявата при Сашо Диков, отстъпвайки говоренето на … основно дамите от партията си. Също добър ход, защото няма журналист, който да е нападателен, когато отпреде му седят жени.

Накрая един съвет – същият, който Станишев даде на Борисов: Подайте оставка, чуйте гласа на народа, за да не ви пометат протестите. В противен случай се самоубивате политически.

Дали пък да не ви оставим да го направите?

Източник: webcafe.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *