ПОВЕЧЕ ОТ 3 МИЛИРАДА ЕВРО САНКЦИЯ ЗАПЛАШВАТ ИТАЛИЯ

epa07575753 Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs and Taxation, speaks to journalists at the  Eurogroup finance ministers meeting  at the European Council in Brussels, Belgium, 16 May 2019. The Eurogroup will exchange views on the economic situation of the euro area following  the European Commission Spring forecast published on 7 May.  EPA/ARIS OIKONOMOU

Причината е растящия дълг на страната, който според  Европейската комисия е неприемлив

Европейската комисия може да наложи глоба от 3,5 милиарда евро на Италия за нарушаване на правилата на ЕС заради растящ държавен дълг и бюджетния дефицит, обяви вицепремиерът на Италия Матео Салвини, цитиран от „Ройтерс“. Салвини, чиято крайнодясна партия „Лига“ спечели на евроизборите в неделя, поясни, че ще използва цялата си енергия за борба с остарелите и нечестни фискални правила на ЕС.

Наказателната мярка е възможно да бъде взета в рамките на процеса по мониторинг на бюджета, извършван от Европейския съюз, и да бъде въведена още на 5 юни. Това ще представлява ново ескалиране на конфликта между Брюксел и Рим, което доведе до сътресение на пазарите в Европа през 2018 г.

Тази седмица се очаква Европейската комисия да изпрати писмо на Рим. „Нека видим дали ще получим това писмо, в което ни глобяват за натрупания дълг в миналото и ни казват да платим 3 милиарда евро“, поясни Салвини в интервю за радио RTL.

Междувременно икономическият еврокомисар Пиер Московиси не подкрепя прибягване до финансови санкции срещу Италия като инструмент за прилагане на бюджетните правила на Общността, но ако е необходимо, ще се стигне до този вариант, заяви високопоставен представител от кабинета на Московиси.

Препоръките на ЕК ще са само една от множеството стъпки в един дълъг процес, при който страните от общността ще трябва неведнъж да дават своята позиция по въпроса. Финансовите министри от блока ще трябва да подпишат препоръка за процедура при прекомерен дефицит, при която може да бъде поискан „необлагаем с лихви депозит“ от до 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – около 3,5 млрд. евро.

Европейските финансови министри ще трябва да заявят дали са съгласни с предложенията на комисията, което най-вероятно ще се случи на следващата им среща в началото на юли. Ако Италия не спази искането за депозита, то това ще е нарушение на европейското законодателство.

В рамките на европейските фискални правила членовете на блока трябва да поддържат дефицита си под 3% от БВП. При съотношение на дълга от 132% от производството той е близо два пъти над ограничението на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *