Повече от 25 града по света се включиха в #ДАНСwithme протестите в Деня на независимостта

ПротестиВ Деня на независимостта в повече от 25 града по целия свят българите изразиха своята подкрепа и солидарност с протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, които продължават повече от 100 дни.

В глобаления протест #ДАНСwithme под надслов „Независима България, без мафия и олигархия! Оставка!” се включиха българи от Лондон, Будапеща, Брюксел, Ню Йорк, Мюнхен, Торонто, Монреал, Женева, Бристъл, Фрайбург, Барселона, Сан Франциско, Виена, Сиатъл, Цюрих, Тулуза, Осло, Манхайм, Франкфурт, Олесюнд (Западна Норвегия), Сеул, Амстердам, Карлсруе, Хамбург, Кьолн и Лос Анджелис.

Подобно на своите сънародници в родината, протестиращите българи зад граница настояват за повече морал, прозрачност, отговорност и демократичност като най-важни стандарти и изисквания към българската политическата класа.

След 101 дни на неспирни протести в България и над 150 протеста на българи в повече от 40 града по света, правителството “Орешарски” не може да даде ясен и еднозначен отговор на елементарния въпрос: “Кой назначи Делян Пеевски за председател на ДАНС и защо?”. Въпросът на българите в България и чужбина бива игнориран, а некомпетентните назначения “а ла Делян Пеевски” продължават”, посочват като ключови причини за протестите организаторите на протестите в чужбина.

За протестиращите българи по света, незабавната оставка на правителството “Орешарски” е само първа крачка към истинските промени в България. Промени, в които те ясно показаха, че ще участват активно и заедно със своите сънародници в родината.

Тук може да изтеглите видеа и снимки от протестите.

Информация за протестите в отделните градове от участниците в тях:
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Хамбург
След неделната служба и молебен за мир се събрахме на Чайковскиплац в Хамбург  около 15 души. Изработихме плакати и се снимахме, за да подкрепим протеста в България и по този начин да се включим в глобалния протест на българи в чужбина. Въпреки че акцията беше организирана спонтанно и съвпадна с местните парламентарни избори, успяхме да уведомим властите и събитието протече напълно безпроблемно.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Сеул
В Сеул, столицата на Ю.Корея, независимо от националния празник Чусок (Chuseok) и четирите неработни дни, група от българи се събраха да отбележат и 22 септември, деня на Независимостта на България. Подготвени с плакати и надписи се отправиха към военния мемориал в града, за да се присъединят към протеста на българите в над 25 града по света, които се обединиха около един лозунг: “За независима България, без мафия и олигархия!“
Сред воените трофеи и танковете протестиращите издигнага и други лозунги: “Зависим Орешарски, честита Независимост”, “Власт се сменя по два начина – с избори или с оръжие. Първият е по-добрият, но не щем повече избори без избор“, “Кой предложи Пеевски?”, “Ние идваме!”, “Лустрация” и др.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Мюнхен
Протестът в деня на българската Независимост в баварската столица беше проведен в близост до най-големия народен събор в света – Октоберфест, който започна предния ден. Намерихме за добра символика факта, че мястото, на което хора от буквално целия свят се събират, за да се веселят заедно да е място на нашия протест тази седмица. И ние, българите в Мюнхен сме смес от всички краища на родината, но всички искаме едно – Оставката на компрометираното правителство.
На тазседмичния протест имахме увеличение на присъстващите, което ни показа, че въпреки умората от дълготрайните протести крайната цел е прекалено важна, за да се откажем. Протестите ще продължат на други символични места в града до ОСТАВКАТА!
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Женева
Женева също подкрепи глобалния протест в деня на Независимостта на България. Той се проведе под наслов “За България свободна и независима от политическата мафия!” Протестът се състоя в следобедните часове на деня пред сградата на ООН. Българите, участващи в събитието, носеха плакати с разнообразни надписи, някои от които са: “Кажете ми как да уча децата си на любов към родината, когато вие работите за унищожението ни!?”, “100 мерки = 100 лъжи за 100 дни! Достатъчно! Оставка!”, “Колко още поколения искате да изгоните от България” и др.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Лондон
Като част от глобалната инициатива в деня на независимостта, под надслов: “Българите в Лондон За: Независима България без мафия и олигархия! Оставка!” се събраха около 30 човека пред българското посолството. Представителите на ДАНСwithme Лондон продължават да подкрепят протестите в България като освен събиранията пред посолството, инициираха отворено писмо на български и английски език до българските и европейските институции с искания за оставка и приемане на незабавни и ефективни мерки за противодействие на корупцията и влиянието на мафията в управлението на страната. Смятаме, че оставката е само първа стъпка в усилията на гражданите за по-прозрачно и отчетно управление.
Инициира се и осъществяването на идея за изпращане на лични съобщения под формата на картички от снимки от протестите до основни политически фигури в страната като допълнителен инструмент за натиск и с искане за оставка. Обсъждаха се и други идеи за разпространение на информация за протестите и активизиране на българската общност в Лондон.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Цюрих
Днес, 22 септември 2013, в Деня на Независимостта, около 25 българи се събраха в Цюрих, в подножието на хълма Käferberg. Издигнаха плакати с искания за “Независима България, без мафия и олигархия” и “Оставка!”. Също така и “За чиста и свята Република!”
Основно искане беше и за “Нови стандарти за нови BG-политици: морал, прозрачност, отговорност”.
Протестиращите отбелязаха празника и с барбекю. Размениха се идеи за бъдещи инициативи и за бъдещи стратегически действия. Дискутираха се въпроси като “Каква е ролята на българите в чужбина за бъдещето на България””, “Какво би било въвеждането на пряка демокрация чрез референдуми?” и др.
Българската диаспора в Цюрих стана още по-сплотена. Още една крачка напред.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Фрайбург
На 22.09.2013, 105 години след обявяването на независимостта на Бълагрия, българи във Фрайбург се събраха пред градския театър, за да покажат солидарност с протестите срещу кабинета “Орешарски” и да се обявят за нови стандарти за нови BG-политици: морал, прозрачност, отговорност. Тъй като по-голямата част от студентите са още във ваканция в България, на протеста се събраха само 10 човека. Недоволството от управлението на правителството, полицейското насилие и изопачаването на протестите бяха основно обсъжданите теми.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Монреал
Днес, 22 септември 2013, българи от Монреал се събраха в сърцето на артистичния квартал Плато Монт Роял, за да отбележат Деня на Независимостта, както и да подкрепят продължаващите вече повече от 100 дни протести срещу правителството на олигархията. Свободата на словото в България, изборният закон за българите в чужбина, както и неадекватните реакции на правителството към протестите, бяха сред обсъжданите теми. Абсурдът в политическия живот, на който сме свидетели в последните три месеца, би могъл да се обясни на хората в чужбина само с театър на абсурда, са на мнение артистите, които се присъединиха към нас в този ден. Един от тях беше легендарният Боб Алън – музикант, продуцент и хуморист, приятел на българите и България.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Брюксел
Днес, 22 септември, празника на независима България, се събрахме в центъра на
Брюксел, до Европейския Парламент, за да покажем за пореден път, че сме заедно в целта си: ОСТАВКА на правителството ЗАВИСИМО от мафията и олигархията и предсрочни избори до края на годината! Дойдохме от различни градове в Белгия, дойдохме с децата си, пътувахме часове, за да се доберем до затворения за коли днес център на Брюксел само, за да ви кажем, че сме с вас, будни съграждани в България и навсякъде по света, и че няма да се откажем. #ОСТАВКА.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Ню Йорк
Днес, 22-ри септември, протестиращите българи в Ню Йорк се събраха за да отбележат Деня на независимостта на България и същевременно да затвърдят искането си за ОСТАВКА на правителството на Пламен Орешарски. Плакатите на протестиращите казваха: “ Кой?”, “Кой предлжи пеевски?” , За България без мафия и олигархия!”, “За една Свята и Независима България”, “Оставка”. След протеста, протестиращите поздравиха президента Плевнелиев в българското консулството в Ню Йорк .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *