ПЕТДЕСЕТНИЦА, ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН

Svesti BGNES

Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух

Празникът Петдесетница или Св. Троица е винаги в неделя, 50 дни след Великден – тази година на 19 юни. В християнския светоглед Светата Троица е символ на световната хармония – началото Бога-отец, абсолютния смисъл- Бога-син и Светия Дух – животворящото начало. На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Йерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да разпространяват хриситянството. Денят се счита за рожден ден на православната църква.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Ерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Иисус Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата на всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие – слизането на Светия Дух – всяка година на този ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *