ПЕНТАГОНЪТ ОТПУСКА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ЗА СТЕНАТА ПО ГРАНИЦАТА С МЕКСИКО

stena USA BTA

Извънредното поолжение въведено от Тръмп позволява това разместване вмъв федералния бюджет

Пентагонът одобри прехвърлянето на $1 млрд. на армейски инженери за изграждане на стената по границата с Мексико. Средствата ще се използват за проектиране и строеж на спорната ограда с дължина от 91 км. в района на Ел Пасо. Подобно решение е законно благодарение на извънредното положение, което Доналд Тръмп обяви през февруари. С него американския президент реално заобиколи контролирания от демократите Конгрес, който не желае да одобри исканите от Тръмп 5 млрд. евро за стената.

В изявление на Пентагона се казва, че действащият американски министър на отбраната Патрик Шанахан е разрешил на командира на инженерния корпус на армията на САЩ да започне планирането и изразходването на 1 млрд. долара , подкрепяйки Министерството на вътрешната сигурност и митниците и Граничния патрул.

В изявлението се цитира федерален закон, който дава на Министерството на отбраната правомощия да изгражда пътища и огради и да инсталира осветление, за да блокира коридорите за контрабанда на наркотици през международните граници на Съединените щати в подкрепа на федералните правоприлагащи органи.

Демократичните сенатори се оплакаха, че Пентагонът не е поискал разрешение от съответните комисии, преди да уведоми Конгреса за прехвърлянето на средствата. „Ние категорично възразяваме както по същество на прехвърлянето на средства, така и към отдела, осъществяващ прехвърлянето, без да иска одобрението на комисиите по отбраната на Конгреса и в нарушение на разпоредбите в самото отпускане на средствата“, пишат сенаторите в писмо до министъра на отбраната, съобщава CNN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *