ПАРЛАМЕНТЪТ РАТИФИЦИРА ПРИСЪДЕНИЯВАНЕТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ КЪМ НАТО

zAHARIEVA BGNES

Това стана с 140 гласа „за“ и в отсъствието на депутатите от „БСП за България“

“Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е важно за стабилността на региона. Добре дошли приятели при нас, добре дошли братя и сестри”, подчерта депутатът от ГЕРБ генерал Константин Попов, председател на Комисията по отбрана на НС. Готови сме да помогнем на Република Северна Македония в сферата на отбраната, добави той.

“Република България е последователен привърженик на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това беше демонстрирано по време на българското председателство на ЕС”, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че преди броени дни македонският премиер Зоран Заев е подчертал в Мюнхен важността на последователната българска подкрепа за членството на неговата страна в евроатлантическите структури.

“Наш национален интерес е Македония да бъде част от западните структури… Съвместните учения на нашите армии ще допринесат не само за повишаването на бойната готовност, но и за преодоляване на наслагваните предубеждения. Ще продължим с дипломатическите усилия Македония да стане член на ЕС и да получи покана за започване на преговори през юни. Бъдещето пред нас е общо, както е общо нашето минало”, подчерта Захариева.

Преди второто гласуване лидерът на НФСБ Валери Симеонов обърна внимание, че Северна Маедония трябва да гарантира правата на гражданите с българско самосъзнание, които имат проблеми с кариерата, заради това, че се определят като българи. Преди това лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска редакция на договора за добросъседство между двете страни.

Според председателя на парламента Цвета Караянчева с ратификацията България е показала решимост да се грижи за сигурността в региона.“Балканите дълго време бяха нарицателно за конфронтация, но България и Северна Македония дадоха пример как се работи заедно за мир“, каза още тя. Караянчева обеща, че в лицето на България Северна Македония има приятел.

Членството на Македония в Северноатлантическия пакт стана възможно благодарение на разрешаването на спора за името на страната и окончателното ратифициране на Преспанския договор от страна на Гърция. Северна Македония става 30-я член на пакта. Протоколът за присъединяване на Македония е подписан на 6 февруари в Брюксел.

По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *