ПАРЛАМЕНТЪТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДАВА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА БРЕКЗИТ

parlamen-london-bgnes

Гласуването е завършило с 461 гласа „за“ срещу 89 гласа „против“

Решението на парламента вменява на правителството до кроя на март 2017 година да задейства чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще стартира процедурата по излизане на Великобритания от ЕС. След активирането на члена ще минат две години, докато бъдат изготвени всички договори между острова и ЕС и Великобритания реално напусне съюза.

Долната камара на парламента прие и резолюция, с която задължава правителството да проведе подробна разяснителна кампания за това как точно Великобритания ще излезе от ЕС и какво означава това преди да предприеме реалните действия в тази посока.

Миналият месец британски съд постанови, че правителството не може само да задейства преговорите с ЕС без разрешението на парламента. Решението вбеси поддръжниците на „Брекзит“ и някои вестници, които обвиняват съдиите, че са попречили на волята на 52% от британците, гласували за излизане от ЕС на 23 юни. Правителството обжалва това решение на съда пред горна инстанция.

Жалбата на премиера Тереза Мей се разглежда през тази седмицас участието на всички 11 членове на най-висшата британска съдебна инстанция, а решението ще бъде обявено през януари. Адвокатите на правителството начело с главния прокурор Джеръми Райт твърдят, че британският народ се е произнесъл чрез референдума на 23 юни за напускане на ЕС. В тяхната писмена обосновка пред съда се казва, че парламентарно гласуване по въпроса би означавало депутатите да бъдат накарани „да отговорят на точно същия въпрос, който парламентът вече постави пред електората и който получи своя отговор в референдума“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *