ПАДА ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА 35 СЕКЦИИ В ЧУЖБИНА

Glasuvane bgnes

Правната комисия прие предложенията на управляващите и отхвърли тези на опозицията

Депутатите от правната комисия гласуваха таванът за броя на секциите за държави в ЕС да падне, за да не се попречи на вота на българите в чужбина. Това ограничение вече няма да се прилага за страните от ЕС, където ще могат да се откриват по-голям брой секции, според броя на постъпилите заявления. Управляващите приеха да се даде възможност при необходимост в секциите да се предостави и втора урна за пускане на бюлетини.

В началото стана ясно, че един по един ще гледат внесените 12 проекта за изменение в изборните правила. Чак 11-ти поред е консенсусният проект, по който се разбраха след драматични срещи коалиционните партньори в управлението. Именно той е и най-вероятният, който ще получи широка подкрепа и ще влезе в сила.

По отношение на спорното квадратче „Не подкрепя никого“ също бе взето решение. Протестният вот ще се брои при мажоритарни избори, т.е. когато гласуваме за кмет и президент ще се брои, а когато гласуваме за общински съветници и парламент – не. Така при изчисляването на прага за влизане в Народното събрание гласовете „не подкрепям никого“ няма да се отчитат и няма да се стига до изкуствено завишаване на бариерата от 4 %.

Независимият депутат Велизар Енчев пък настоя в страни с извънредно положение да не се разкриват секции. За пример той посочи, че днес Турция е в режим именно на извънредно положение след опита за преврат на управлението на Реджеп Ердоган. Няма нормална правосъдна система, изтъкна той. По мнението му там нямало нормална ситуация за провеждане на вот за държавен глава. Ще провеждаме избори там под дулата на оръжия, опасява се Енчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *