ОЧАКВАНО БЕЗ КОНСЕНСУС ЗА МИНИМАЛАНТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА ДОГОДИНА НА ТРИСТРАНКАТА

nacionalen syvet za tristranno sytrudnichestvo

Синдикатите подкрепиха предложението на държавата, но работодателите са категорично против повишението на 510 лева

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество представителите на работодателските организации се обявиха против административното увеличаване на минималната работна заплата, съобщи БТА. Въпреки това вицепремиерът Валери Симеонов е доволен от работата на НСТС.

Добър край на годината и надявам се добро начало за следващата, обобщи той пред медиите в МС. Въпреки липсата ба консенсус министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че от догодина минималната заплата ще бъде 510 лева месечно. Той отбеляза, че според разчетите, когато от 510 лв. се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получава 397 лв, което вече е по-високо от определения праг на бедност – 327 лева.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отбеляза, че половината от работещите в ЕС са в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, цитирани от Велев, средната заплата в страните без минимална заплата е с 60 процента по-висока от тези, в които я има. Където има по-зрели индустриални отношения и се договарят минималните заплати, има и по-високи доходи на трудещите се, заяви той. Велев направи сметка, че ако се добавят и начисления като клас прослужено време към минималната заплата, то съотношението минимална – средна заплата ще е над 51 на сто при средно 42 на сто за ЕС. В България над 400 000 души са на минимална работна заплата.

Председателят на АИКБ прогнозира, че с това темпо на нарастване в области като Видин, Благоевград и Кюстендил съотношението минимална работна заплата към средна ще достигне към 85-90 процента.

Според синдикатите увеличението е наложително. Хубавото на икономиката е, че не е наука, веднага се намеси президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. На мен ми омръзна вече 23-24 години да слушам едни и същи работи и да говоря едни същи работи по въпроса специално за минимална работна заплата, обясни той.

Работодателите и синдикатите подкрепиха предложението за ратификация на Конвенция 131 на МОТ, която да стане основа за договаряне на механизъм, по който минималното възнаграждение да се определя занапред. се очаква да даде възможност за договаряне на механизъм за определяне на минималното възнаграждение. Предстои уточнение по превода на един термин в конвенцията.

Тристранката подкрепи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и предложения за промени на Наредбата за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица и на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

По време на тристранния съвет консенсус не бе постигнат и по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници. Тъй като от страна на Министерството на финансите нямаше представители, вицепремиерът Валери Симеонов поема ангажимент да ги запознае със стенограмата и да изиска писменото им становище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *