ОФИЦИАЛНО: ЛОНДОН ЗАДЕЙСТВА БРЕКЗИТ НА 29 МАРТ

Brexit bgnes

От ЕС съобщиха, че „всичко е подготвено“ за започване на преговори с Лондон

Постоянният представител на Великобритания в ЕС сър Тим Бароу е уведомил Брюксел в понеделник сутринта, че писмото, с което Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще задейства Член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС, трябва да се очаква на 29 март. По този начин кабинетът на Мей изпълнява заложения срок да се позове на член 50 от Лисабонския договор до края на март.

От „Даунинг стрийт“ отбелязаха, че Мей, която днес е на посещение в Суонзи, възнамерява да посети Северна Ирландия и Шотландия преди официално да изпрати писмото на 29 март. Източници от британския кабинет многократно повториха, че Мей може да предприеме действия за започване на процеса по Брекзит „до края на март“. Говорител изрази надеждите на правителството преговорите да започнат възможно най-скоро, но добави, че кабинетът уважава правото на членките на ЕС да имат време да достигнат до обща позиция.

Междувременно от ЕС съобщиха, че „всичко е подготвено“ за започване на преговори с Лондон.  Европейски източник разкри пред „Франс прес“, че до 4-6 седмици ще бъде организирана среща на върха на ЕС след стартиране на преговорите за Брекзит.

Очаква се преговорите между Брюксел и Лондон да продължат две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *