ОТ ДНЕС ОФИЦИАЛНО ТРЯБВА ДА СТАРТИРАТ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА БРЕКЗИТ

Brexit bgnes

Очаква се Великобритания да напусне ЕС в края на март 2019 г.

Почти година след референдума във Великобритания за членството в Европейския съюз в Брюксел днес започват преговорите за Брекзит. Това става в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори и от критиките за реакцията на Мей след пожара в жилищен небостъргач в Лондон, взел много жертви, предава БТА.

Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит. Сред основните точки е изискването ЕС да договори условията по организираното излизане на Великобритания от блока, като първо определи как гражданите на Великобритания и ЕС, фирмите и други юридически лица ще бъдат засегнати и как Великобритания ще се отдели от ЕС. ЕС ще обсъжда бъдещите си отношения с Великобритания „само в светлината на постигнатия напредък“ по тези въпроси, се казва в стратегията за преговорите.

Първи приоритет на ЕС ще бъде гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, съответно правата на британските граждани в страни от ЕС. Великобритания ще трябва да уреди всякакви финансови задължения, които е поела преди датата на договореното й излизане от ЕС.

ЕС ще се стреми да работи с Великобритания като близък партньор в бъдеще, обаче напускането на ЕС означава, че Великобритания не може да ползва същите права и предимства като страните членки, включително предимствата на единния европейски пазар. ЕС ще се стреми към „балансирано, амбициозно и широкообхватно“ споразумение за свободна търговия с Великобритания, което обаче няма да се равнява на членуване в единния европейски пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *