От архивите: БНТ харчи по Холивудски парите на бедните българи

БНТВ нея се харчи по холивудски, а ни се представя все по-жалка програма

Държавната телевизия за пръв път не излъчи на шести януари 2014 година осветяването на бойните знамена, откакто традицията беше възстановена през 1993 година. Вместо празничната литургия, отслужена от партиарх Неофит, и поздравлението на президента Росен Плевнелиев БНТ занимаваше зрителите си с хороскопи и приготвяне на бананова каша. Вероятно ръководството за сетен път ще се оправдае с намалената с 5 милиона лева субсидия. През 2014 г. БНТ ще получи от държавата 65.15 млн. лева спрямо 70.13 млн. лева за 2013 г., а шефовете й поискаха дори увеличение. Затова преди два месеца отпадна и участието на България в Евровизия.

Няма как обаче да оправдаят глуповатата емисия новини, в която на първо място беше поставена новината за езическия обред с хващането на кръста в…Пловдив и водосвета на дядо Николай, при това с репортаж. Пълен с грешки. Още по-трагично бе включването на репортерка от Паметника на незнайния воин, която започна с думите: „Сега тук няма никого, но преди час патриарх Неофит благослови бойните знамена и президентът Росен Плевнелиев поздрави строените военни части. При това тук глупостта стигна предела с изказването й, че „освещаването на бойните знамена е многовековна традиция, която води началото си от 1917 г. и е продължила до Освобождението, а и след него”.

Тези на пръв поглед незабележими гафове никак не са случайни.  Те издават неудържимото падане на качеството в БНТ. Загрижени за скъпите външни продукции, които плащат от джоба на данъкоплатците, шефовете на държавната телевизия нехаят за останалите програми. Само от Коледа досега не минава и ден без недомислици. Замисленото по образеца на новогодишния концерт на Виенската филхармония матине в зала „България” с оркестъра на БНТ се превърна в нещо като махленски панаир. В залата цареше пълен хаос с търсещи местата си закъснели граждани в първата част и вилнеещи дечурлига от социалния дом „Асен Златаров” през втората. Кому точно беше хрумнала идеята да доведат малчуганите, неподготвени за такъв концерт, които възпитателите им не успяха да озаптят, не се разбра. Официален организатор обаче беше БНТ и по-точно директорката на програмата й „Свят” Екатерина Генова. По принцип благотворителността по Коледа е нормално нещо, но това не беше благотворителност, а гавра с тези деца, които не знаеха защо са там, и със зрителите, които не успяха да се насладят на прекрасната програма. Благотворителност означава на такива концерти да се съберат пари за тези деца. Очевидно обаче организаторът е преценил, че по-евтино ще му излезе, ако запълнят места в залата, а парите си прибере той. Най-разстроен обаче беше диригентът Емил Табаков, който с много любов и вещина бе избрал популярни симфонични творби, но накрая отказа да излезе на бис.

БНТ не се размина със себе си, но се размина със зрителите и в Новогодишната нощ. Съвсем в носталгичния си стил и жалба по миналото при Тодор Живков държавната телевизия ни представи „Най-хубавите години от нашия живот” с лансираният напоследък Владо Пенев по името на собственото му предаване, което върви веднъж в седмицата. При това неясно защо се сравняваха 60-те и 80-те години. А защо не 50-те и 90-те например, остана загадка. След полунощ пък ни забавлява кръчмарската певица Николина Чакардъкова, която на всичко отгоре се обидила на протестиращите граждани, които поискаха оставката на правителството. Това обаче на зрителите в новогодишната нощ не стана известно, защото камерите упорито избягваха групичките с протестиращи.

В замяна на това от БНТ пропуснаха да споменат по време празничния Новогодишен концерт на Виенската филхармония, че един от двамата концертмайстори е знаменитата българска цигуларка Албена Данаилова. Така държавната телевизия лиши българите от една поне мъничка гордост на фона на враждебното отношение към тях в Европейския съюз, който от 1 януари  отвори пазара на труда.

Е, заслужаваше да се спомене поне името на тази, която е не само сред първите три изпълнителки в историята на Виенската филхармония, създадена през 1842 година, но и първа цигулка.

Жалко, че БНТ ни натрапва името на  Чакардъкова без нито една своя песен (а това е ценното в този жанр) за сметка на една успяла българка, която уважават световните диригенти.

Жалко е не за Албена Данаилова, а за нас, които плащаме скъпо и прескъпо на полуграмотни, назначени незнайно как хора. Като при това те превърнаха БНТ в една от най-непрозрачните институции в държавата. Те харчат по холивудски, но за наша сметка. Срещу това получаваме жалки предавания и сериали, които на всичко отгоре се опитват да ни внушат, че са върхът на изкуството. Жалко е за нас, защото Вяра Анкова бе преизбрана с обещанието да даде отчет за похарчените пари през последните две години. Обещание, дадено още през юли, когато остана в креслото на генерален директор. Не сме забравили и за едно друго обещание – да се направи одит на по-предишното управление начело с Уляна Пръмова.  Е, не е ли това рекет? Да настояваш за пари, а да работиш безконтролно. Но това не е просто рекет над правителството, а над нас, зрителите. Все едно държавната телевизия ни казва: „Ние ще си правим каквото искаме, пък вие ако щете. Само дайте парите“.

Аз не желая да плащам за пропаганда на Тодорживковото време, нито за скъпите продукции и червени килими на БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *