ОТНОВО ПРОТЕСТ НА СЪДИЙТЕ ТАЗИ ВЕЧЕР

Sydii bgnes

Около 500 души изразиха недоволството си от приетите на второ четене конституционни промени

След като миналата седмица магистратите по безпрецедентен начин заявиха негативната си оценка за приетите на второ четене промени в Конституцията, който трябваше да дадат старта на съдебната реформа, днес те за втори път организираха протест. Съюзът на съдиите призова колегите си да сложат върху тогите си знака на везната, олицетворяващ справедливостта. Оттам обявиха 16 декември за ден на отворените врати във всички съдилища в страната, когато на гражданите да бъде разяснена необходимостта от реформа.

Тази вечер повече от 500 души подкрепиха протеста пред стълбите на Съдебната палата. Те носеха знака на съдебната система – богинята Темида. Според участващи в протеста юристи, хората масово не знаят в какво всъщност се сътои проблема. Всички организации, които се борят за някаква съдебна реформа се опитват да я наложат по начин, които устройва техните интереси. А при тези промени не бива да става въпрос за политика, а за безпристрасността на съда. Настоящите промени ще доведат до увеличаване правомощията на прокуратурата и намаляване независимостта на съдиите. Последните отхвърлиха обвиненията в политизиране на проблема.”Това, че сме съдии, не означава, че не сме граждани и нямаме позиции по всички въпроси, които касаят всички граждани“

Междувременно протестът на съдиите беше подкрепен и от полицаите. Най-големият синдикат в сектор „Сигурност“ Синдикалната федерация на служителите в МВР изпрати отворено писмо до Съюза на съдиите, с което изразява подкрепа към действията им и настоява за сериозна съдебна реформа, която да доведе до спиране на скандални назначения на магистрати, проверки при съмнения за лошо управление и корупция, отговорност и отчетност пред обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *