ОССЕ: Поведението на Сидеров към медиите е неприемливо

Дуня МиятовичПредставителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите Дуня Миятович изрази безпокойството си за последния случай на заплахи към журналисти от депутата и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, пише електронното издание dnevnik.bg. Тя настоя властите в България да осигурят среда за медиите, в която да могат да работят свободно, става ясно от прессъобщение публикувано от ОССЕ.

От организацията припомнят, че на 5 юли екип на телевизия СКАТ е бил нападнат словесно и физически от Сидеров и членове на политическата му партия в Бургас, докато репортерите са се опитвали да вземат интервю от депутатите.

Петимата журналисти са подали жалби в местната полиция, твърдейки, че са били словесно нападнати, с физически наранявания, като е пострадала и техника при инцидента.

„Този тип нападение към членове на медия е неприемливо. Политиците трябва да бъдат пример като показват високо ниво на толерантност към обществената критика и се уверяват, че дори гласовете, с които не са съгласни, са защитени“, заяви Миятович.

Тя допълни, че офисът ѝ е регистрирал няколко случая на словесни и психически атаки срещу журналисти от Сидеров през последните години.

„Подобни заплахи не само застрашават засегнатите журналисти, но може да навреди на свободното изразяване и има ужасяващ ефект върху свободата на медиите. Политическият имунитет не трябва да позволява лошото отношение към журналисти и публичното унижение на служители в медиите“, продължава официалното изявление на представителя на ОССЕ.

„Вярвам, че българските власти ще гарантират, че такова поведени повече няма да се толерира“, заяви още Миятович.

Източник: europe.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *