Осман Октай: Цветан Василев е изнесъл не пари, а документи, от които много хора треперят

Осман ОктайОсман Октай, който преди месеци прогнозира, че Корпоративна търговска банка ще бъде заменена от друга в ролята, която изпълнява по отношение на властта, днес призна че и той не е очаквал толкова драматични събития. „Очаквах да премине в други ръце и да функционира под друга форма и вече да не е банката на властта и на държавата”, каза бившият представител на ръководството на ДПС.

По думите му прогнозите за това, което се случва са възможни, защото „нещата се повтарят – от 1990 г., играчите играят по един и същи начин, задкулисните също, по един и същи начин се нареждат и пасиансите. Преди идването на валутния борд и приемането на Закона за банките имаше други правила, които след борда се промениха, за да обслужват властимащите”.

Октай даде пример с „изникналата от нищото” „Росексим банк” на Емил Кюлев, създадена около проекта НДСВ, който след това е финансирала. Впоследствие „Росексим” става банката, в която се влагат средствата на държавни институции, служби и общини.

„‘Росексим банк’ финансира проекта НДСВ. Сега виждаме, че КТБ финансира други политически проекти, като на Бареков”, каза Октай пред Нова тв.

По думите му „Росексим” е обслужвала елита, включително държавни служители, висши полицаи, съдии, прокурори. Осман Октай припомни, че главен касиер на банката е бил Иван Искров, днес управител на БНБ.

„След като умря „Росексим” трябваше друга банка. Тя изведнъж се оказа Корпоративна търговска банка”, обясни Октай. По думите му КТБ започнала да се изгражда от нищото след сблъсъка между клуб „Възраждане” и олигарсите около тогавашния президент Георги Първанов с прехвърлянето на средствата на държавните предприятия. Според бившия депутат в никакъв случай не трябва да се забравя ролята на финансовия министър по онова време – Милен Велчев.

„Неслучайно днес всички са толкова разтревожени и единственият виновник изглежда Цветан Василев, който не е изнесъл чували с пари, но е изнесъл много документи, кредитни архиви и разписки на властимащите мъже, от които днес много хора преглъщат и се чудят как да отиграват и затова се объркват”, смята Октай.

Цветан Василев е изнесъл достатъчно досиета и неслучайно е изискал европейската съдебна защита, която получи. Разпитан е от съдии и е показал документи, от които много в България треперят, каза също Октай.

Според него обаче „най-голямата заплаха не е толкова Василев, а касиерът, който е разнасял тези авоари, където трябва – Делян Пеевски. Затова има толкова много тишина около него и затова е забравен”.

„Делян Пеевски е политически проект и неслучайно днес изглежда заплаха заради ролята, която е играл. Чрез Доган той реализира кадрово и политическо влияние във всички сектори. На стола до Доган, освободен от Илия Павлов след смъртта му, седна Делян Пеевски”, коментира Осман Октай, според който в момента всички се опитват да си измият ръцете с Цветан Василев, а главна прокуратура е станала политически играч и започнала да участва в реденето на пасиансите.

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *