Орешарски си „внася“ вицепремиер от Германия с двойно гражданство

ОрешарскиШефът на Дойче банк за България Борислав Иванов е тайнственият втори вицепремиер с ресор „инвестиции“ в правителството на Пламен Орешарски, научи „Труд“.

Официалното му обявяване се бави, защото той има двойно гражданство – българско и германско. За да отговори за изискването в конституцията, той трябва се откаже от немския си паспорт. Според чл. 110 от основния ни закон министри могат да бъдат САМО български граждани.

„Процедурата за отказване от гражданството е вече задействана, но може да отнеме повече от месец“, обясниха запознати. Възможно е, ако процедурата се забави прекалено много, номинацията на Иванов да бъде оттеглена и за втори вицепремиер да бъде избран друг.

При представянето на правителството пред соцпленума Пламен Орешарски бе казал, че вторият му заместник ще пристигне до месец и ще отговаря за координацията на частните инвестиции и за икономическите министерства.

Преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев пък описа бъдещия заместник като знак към стопанската инициатива на хората.

Орешарски познава Иванов от 2006 г., когато сегашният премиер беше финансов министър в кабинета „Станишев“. Банкерът му е бил представен от шефа на Дойче банк за Централна и Източна Европа Питър Тилс. Мнението за Иванов в бизнессредите е, че пасва идеално на профила на вицепремиер с ресор „инвестиции“, защото говори на езика на инвестиционните банкери. „Може да направи перфектна презентация на инвестиционните проекти в България пред възможни инвеститори“, казват за него запознати.

Самият премиер Пламен Орешарски категорично отказва да потвърди или отрече информацията. А Борислав Иванов не бе открит за коментар до редакционното приключване на броя.

БСП и ДПС ще имат тежката дума при избирането на заместник-министрите и областните управители в кабинета на Пламен Орешарски. Това стана ясно от думите на новия премиер след първото заседание на Министерския съвет.

Аз лично нямам достатъчно широк кръг познати във всички региони на страната, за да бъдат изцяло мое решение, каза Орешарски за областните губернатори и добави, че ще му трябват още няколко дни. „Ще съгласувам с всички парламентарни сили, които подкрепят кабинета“, уточни министър-председателят.

Правителството освободи 19 областни управители и назначи за временно изпълняващи длъжността техни заместници. И докато за губернаторите проблемът е да се намерят кадри, при заместник-министрите проблемът бил обратният. „Има повече кандидати, отколкото са бройките, и трябва да преценим персоналните качества на всеки от тях за ресорите, за които ще отговарят“, сподели Орешарски.

Той обясни, че ще следва логиката на съставяне на кабинета – „ще има на първо място професионалисти в съответната сфера, а след това другите характеристики“.

Във финансовото и „в другите тежки министерства“ ще има по трима заместници на министъра, а в останалите ведомства – по двама. Според финансист №1 Петър Чобанов в министерството му е невъзможно да се работи само с двама заместници.

Орешарски вчера даде да се разбере, че е решен да направи реформи в МВР. Няма да се съглася МВР да работи по начина, по който е работило 4 г., отсече новият премиер. Според него никога ситуацията в страната не е била толкова зле. „Не говоря само за цифри, а за състоянието на бизнес климата, отчаянието на гражданите“, каза Орешарски. Той заяви, че това лято министрите няма да излизат в отпуск. После обясни, че ще имат поне по седмица за почивка, но кабинетът няма да излиза в отпуск „в пакет“ и Министерският съвет ще работи.

Министрите разгледаха едва 10 точки на първото си заседание вчера. Те обаче заседаваха почти 5 часа – по-голямата част от времето е била за т.нар. оперативно заседание.

Междувременно в публичното пространство се завъртяха имената на двама потенциални заместници на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Първият е Валентин Терзийски – шеф на „Топлофикация Плевен“, която е собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Терзийски и е зам.-председател на Асоциацията на топлофикациите. Вторият е Георги Христозов – изпълнителен директор на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Той стана известен с описаните в имотната си декларация банкови влогове за близо 3,5 млн. лв. Те били натрупани, преди да оглави компанията.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *