ОПОЗИЦИЯТА В ТУРЦИЯ ДАВА ПРИЗНАЦИ НА ЖИВОТ С МАЩАБЕН ПРОТЕСТ ЗАРАДИ АРЕСТА НА ЕДИН ОТ ДЕПУТАТИТЕ СИ

Istanbul bgnes

„Поход на справедливостта” тръгна на 15 юни от Анкара и завърши снощи в Истанбул

Многохилядно множество се събра в неделя вечерта на митинг в Истанбул по случай завършването на 25-дневния „Поход на справедливостта“, организиран от турската опозиционна Републиканска народна партия. „Ние ще разбием стената на страха“, каза пред тълпата Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия (CHP), в края на 25-дневния си марш. „Последният ден от похода ни е ново начало“. „Последният ден на „Похода на справедливостта“ – това е ново начало, нова крачка“, заяви лидерът на РНП Кемал Калъчдароглу. „Живеем в ерата на диктатурата“, заяви още той.

Още в следобедните часове десетки хиляди се бяха събрали за митинга на основната опозиционна партия в Истанбул – очаквано най-големият протест в страната от няколко години насам. Демонстрантите преминаха към крайбрежния квартал в Малтепе в азиатската част на града за събитието, което отбеляза края на 450-километровия „Поход на справедливостта“.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на светската Републиканска народна партия (РНП), стартира безпрецедентното пътуване на 15 юни от столицата в знак на протест срещу ареста на един от своите депутати. Кълъчдароглу инициира събитието, след като депутатът на неговата партия Енис Берберолу, бивш журналист, беше осъден на 25 години затвор по обвинение в изтичане на класифицирана информация във вестник. Ердоган вече обвини партията на Кълъчдароглу, че подкрепя терористични действия, а премиерът Бинали Йълдъръм заяви в петък: „Походът стана скучен и трябва да приключи след митинга“. Властите не пречеха явно на похода, като полицията осигуряваше безопасността през време на протестния марш.

Турската полиция тази седмица задържа шестима заподозрени членове на „Ислямска държава“, планирали бомбен атентат по време на митинга. Но РНП каза, че това е рутинна операция и не е свързана с правосъдието. Председателят на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели предупреди партийните си поддръжници, че са възможни всякакви провокации и каза, че офисите на неговата партия ще бъдат затворени в събота и неделя.

Тълпата се бе разпростряла върху голям площад на брега на морето в близост до затвора Малтепе, квартал на Истанбул, в който е Енис Бербероглу, депутат от РНП, осъден на 25 години затвор за предоставяне на поверителна информация на опозиционния вестник „Джумхуриет”. Около 50 хиляди души бяха арестувани по време на извънредното положение в Турция, наложено след проваления опит за преврат от 15 юли миналата година, а други 100 хиляди загубиха работата си, включително учители, съдии, военни и полицейски служители.

Кемал Кълъчдароглу привлече към марша си хиляди опозиционно настроени на президента Реджеп Ердоган хора. Тази безпрецедентна за Турция инициатива се изля в най-голямата опозиционна демонстрация след протестното движение от 2013 г. Според РНП, в неделната вечер са се събрали над два милиона души.
акъв брой хора, макар непотвърден, успяваше да събере само президентът Ердоган на своите митинги. „Вървяхме за справедливост, вървяхме за правото на угнетените, вървяхме за вкараните в затвора депутати, вървяхме за лишените от свобода журналисти, вървяхме за уволнените университетски преподаватели”, каза Кълъчдароглу, редовно прекъсван от възгласи „Права, закон, правосъдие!“, извиквани от тълпата.

Опозицията в Турция осъжда авторитарната политика на държавния глава, особено след като получи зелена светлина чрез референдум през април да укрепи своите правомощия и чрез чистки след опита за преврат преди една година: Оттогава около 50 хиляди души са били арестувани и повече от 100 хиляди уволнени или отстранени от работа.

Кълъчдарлоглу рязко осъди опита за преврат от 15 юли, извършен от военни части. В същото време Кълъчдароглу е също толкова критичен и към чистките по време на извънредното положение. Той ги нарича граждански държавен преврат. „Вървяхме, за да се противопоставим на едноличния режим”, каза той в неделя. „Вървяхме, защото съдебната система е под монопола на изпълнителната власт“. Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха тази инициатива с известния „солен поход” на Ганди през 1930 г. срещу британското колониално управление на Индия. „Написахме легенда“, повтори няколко пъти Кълъчдароглу. „Написахте история“.

БГНЕС АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *