ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ“ Е ПРЕД СПИРАНЕ, А МЕЖДИННИТЕ ПЛАЩАНИЯ СА ЗАМРАЗЕНИ

Nikolay Denkov bgnes]

Служебният министър проф. Николай Денков  поиска оставката на ръководителя на управляващия орган Цветана Герджикова

Именно служебния министър оповести информацията за състоянието на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Изявлението му е по повод писмо от Европейската комисия, свързано с проблеми в оперативната програма. Министърът обясни, че проблемите са два вида – единият е свързан със структурирането на управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган и този, който изпълнява проектите част от Министерство на образованието и науката.

„Вторият тип проблеми са свързани с проведени конкурсни сесии в предишния период. Вече работим с екипа на министерството, в координация с ЕК и с вицепремиера по европейските фондове за набелязване на решения, в които най-кратък срок да решат тези проблеми“, каза още той.

„Обръщам внимание, че част от тях са системни и решенията ще продължат и след изтичане на срока на служебното правителство. За мен тези проблеми не са новост. От месец април 2016 г. публично обърнах внимание, че ако не се промени подхода към оперативната програма тези проблеми ще бъдат посочени от ЕК, защото противоречат на европейските регламенти“, заяви министър Денков.

Той допълни, че в понеделник на 13 февруари ще има пресконференция, на която ще обяснят същността на проблемите и решенията, които предлагат. Според него е редно да се изчака съпътстващия официален превод на писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *