ООН С РЕЗОЛЮЦИЯ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В СИРИЯ, РУСИЯ ГЛАСУВА ПРОТИВ

oon-bgnes

Световната организация настоява за незабавно спиране на огъня и доставяне на хуманитарна помощ по цялата територия на страната

Генералната асамблея на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня срещу граждански обекти и цивилни граждани в Сирия, предадоха информационните агенции. Документът беше предложен от Канада и бе подкрепен от 122 страни. 13 държави гласуваха против. Сред тях беше и Русия.

Освен Москва срещу резолюцията се обявиха още страни като Беларус, Иран и дори самата Сирия. Трийсет и шест държави се въздържаха във вота. Резолюциите на Общото събрание нямат задължителен характер, но могат да имат политическа тежест, отбелязва Ройтерс.

В резолюцията се настоява освен за незабавно прекратяване на огъня и за доставяне на хуманитарна помощ по цялата територия на страната и прекратяване на всички обсади, включително в Алепо. ООН изразява негодувание срещу ескалацията на насилието в Сирия и конкретно в Алепо, както и срещу драстичното нарушаване на човешките права и международното хуманитарно право. Освен това Генералната асамблея настоява да се предостави на ООН постоянен, свободен и безопасен достъп до нуждаещите се сирийци. Авторите на резолюцията се обявяват за възобновяване на официалните преговори между сирийските власти и опозицията под егидата на ООН. Осъждайки насилственото изселване на големи маси от хора в Сирия, държавите от ООН изразяват тревога за демографските последици от подобни действия.

Те настояват да се гарантира подвеждането под отговорност на виновниците за извършваните престъпления в Сирия, много от които представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Призовават Съвета за сигурност да намери изход от кризата в Сирия, като се акцентира върху катастрофалната хуманитарна криза в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *