ОМБУДСМАНА ПРЕДЛАГА ДАРЕНИЯТА ОТ ХРАНИ ДА СА БЕЗ ДДС

Manolova bgnes

Тя бе подкрепена от БЧК и браншовици

Да се премахне ДДС-то за дарените храни от 1 януари 2017 година, предлага Мая Манолова. Браншовите организации, хранителните вериги, БЧК, БАБХ и Асоциацията на ресторантьорите дадоха старт на кампанията „Всеки ден – Великден“.

Инициативата е срещу глада и бедността в България,както и за стимулиране на доброволчеството и дарителството. Манолова припомни, че инициативата е продължение на успешно реализираната през април кампания от „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“, която бе организирана от същите институции – браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, БАБХ, Българска хранителна банка и БЧК.

В България годишно се изхвърлят близо 700 000 тона храна, в същото време 50% от българите са в риск от бедност и социално изключване, а над 40% от българите живеят в изключително тежки условия. „Защо храната се изхвърля, а не се дарява? Отговорът е: защото производителите и търговците на храни нямат стимул за това“, посочи тя и даде пример с това, че на търговците излиза в пъти по-евтино да унищожават хранителните продукти, вместо да ги даряват.

Предложението ни е до финансовия министър, защото това е правилната процедура и параметрите на тази процес да бъдат заложени в бюджет 2017 година“, обяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *