ОГРОМНИ ЗАГУБИ ЗА ТУРИЗМА, АКО СЕ РАЗВАЛИ КОНЦЕСИЯТА ЗА БАНСКО

Lift bansko BGNES

На срещата за втория лифт не беше постигнато споразумение с еколозите

Правителството не иска да разваля концесията за ски зоната в Банско. На мащабното обсъждане за бъдещето на Банско и изграждането на втори лифт там, споразумение между държавата и еколозите не беше постигнато. Краткото резюме на срещата е, че държавата не смята да санкционира концесионера, понеже не намира нередности и иска изменение на концесионния договор. Екоорганизациите пък настояват първо да бъде доказано безспорно от съда, че нарушения не е имало, а ако е имало, виновните да бъдат глобени и едва тогава да се пристъпи към поставяне на  ново начало.

Срещата имаше за цел да потърси консенсусен вариант, но след заседаниетон на МС миналата седмица премиера борисов заяви, че „ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията“.

Според министъра на туризма Николина Ангелкова спирането на концесията ще доведе до милиарди загуби за бранша. Към това ще се включат и индиректните и косвените загуби, свързани с имиджа на страната като туристическа дестинация и икономическа стабилност. Банско е определен на първо място по конкурентоспособност в цяла Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *