ОБУЧЕНИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ИЗСТРЕЛВАНЕ НА ЯДРЕНА РАКЕТА ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ В ХАВАЙ

raketa bgnes

Програмата дори предвижда създаването на модерна система за предупреждение за нападението

Властите на американския щат Хавай започнаха реализацията на образователната програма, целяща да обучи населението на адекватна реакция в случай на ядрена атака от страна на Северна Корея. Програмата дори предвижда създаването на модерна система за предупреждение за нападението, заяви ръководителят на Агенцията за извънредните ситуации в щата Върн Мияги.

„Ние сме изцяло наясно с възможностите и намеренията на севернокорейското ръководство, но имаме неоспорими доказателства за опитите им да развият междуконтинентална балистична ракета [МКБР], способна да достигне територията на нашата държава. Ето защо, ние вече не можем да отлагаме началото на кампанията ни за обществена осведоменост, с която да гарантираме, че жителите на Хавай ще знаят какво да правят, ако нещо се случи”, каза още Мияги.

Подготовка на жителите се основава на сценарий за експлозия на ядрен заряд с мощност 15 килотона тротилов еквивалент и височина от 0,3 километра над административния център на щата – Хонолулу. Обучението ще започне в началото на ноември, когато се планира да бъде пусната в експлоатация и по-добра алармена система, предназначена да информира обществеността за предстоящия ядрен удар.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *