НОВ ПИК НА ТОКА ЗА БИЗНЕСА У НАС – СТАНА НАЙ-СКЪП В ЕВРОПА

Petkova Ivanov bgnes

 

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток

Шокиращ скок на цената на тока за бизнеса. Увеличението е с 203% в сравнение с цените от миналия петък. Вчера на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа ) от 195.40 лв. (99,91 евро) за MWh.

Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 246.72 лв. за MWh, а на извънпиковата енергия – 144.08 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа). На 28 юни борсовата цена на БНЕБ бе едва 96,48 лв./ MWh, което означава, че цената на тока се е увеличила над два пъти само в рамките на три дни.

Днес индустриалците ще поискат отново оставката на шефа на НЕК Петър Илиев. Те го обвиняват в лобизъм, като дори посочват, че умишлено влияе на цените в полза на голям играч на енергийния пазар, съобщи Нова телевизия.

Работодателите посочват, че това не е изолиран случай, тъй в 183 последователни дни средната цена на електроенергията за индустрията у нас е по-висока от тази в страни като Германия, Франция, Австрия, Швейцария и други. Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, обобщават от АОРБ.

Те алармират, че има опасност от хроничен недостиг на електроенергия на пазара, което ще доведе до лесно манипулиране на цените. Според тях в подобна ситуация е важно адекватното управление на електрогенериращите мощности, което е съобразено с рационално предлагане.

Предвид цените, надминаващи От Асоциацията 135,30 лв./МВтч, от Асоциацията смятат за основателен въпроса защо ТЕЦ „Марица изток“ – 2 не е осигурила дефицитните 100 МВт мощност. Те напомнят изричната препоръка от страна на КЕВР държавното дружество да е активно на пазара на електроенергия при цени, които надхвърлят 93,33 лв./МВтч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *