НОВО ПОРАЖЕНИЕ ЗА МЕЙ В БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ: ПРИЕХА ПРОМЕНИ, КОИТО БЛОКИРАТ ИЗЛИЗАНЕТО НА КРАЛСТВОТО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ БЕЗ ОДОБРЕНА СДЕЛКА

epa07269610 Anti Brexit campaigners outside parliament in London, Britain, 08 January 2019. According to news reports the Met police have been urged to take action against pro Brexit protesters who abuse MP's. This comes after Conservative MP Anna Soubry was verbally abused and called Nazi scum by pro Brexit protesters on 07 January.  EPA/ANDY RAIN

Британският премиер има няколко дни да убеди депутатите за сделката за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей претърпя първото си политическо поражение за тази година, коментираха световните информационни агенции.  То дойде от парламента, който гласува поправка в Закона за финансите. Тя ще има за цел блокиране на излизането на Кралството от Европейския съюз без одобрена сделка.

Двадесет депутати от консерваторите, включително седем бивши министри от кабинета, нарушиха указанията на лидера на мнозинството, за да ограничат правомощията на Министерството на финансите да се подготви за напускане на Европейския съюз без споразумение през март. „Бунтовниците“, сред които са  бившия министър на отбраната сър Майкъл Фалън и бившия министър на кабинета Сър Оливър Лутвин, предупредиха, че ще продължат да саботират всички закони, които уреждат напускането на ЕС без споразумение, докато премиерът Тереза Мей не изключи тази възможност.

Правителството е коментирало новината. Според изявлението, гласуването не променя факта, че Лондон официално напуска ЕС на 29 март. Също така не се променя и събирането на данъци от правителството, се казва още в изявлението.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителството на Великобритания планира да гласува споразумението за Брекзит в парламента на 15 януари. Това означава, че Тереза Мей разполага с няколко дни, за да убеди депутатите да подкрепят постигнатата от нея сделка с Европейския съюз за Брекзит. Ако Мей не спечели вота за споразумението в парламента следващата седмица, Великобритания рискува да излезе от ЕС, запътвайки се към хаос.

Мей все още иска нови гаранции от ЕС преди да внесе сделката в парламента, но Франция обяви, че нищо повече не може да бъде предложено. Брюксел потвърди, че няма да има предоговаряне на сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *