Нови сигнали за злоупотреби в спортното министерство

сигнали за злоупотреби в спортното министерствоПрез изминалата седмица стана ясно, че в Министерство на младежта и спорта са назначени на ключови позиции спорни кадри, близки до Делян Пеевски, които са били част от министерството и по времето на Васил Иванов-Лучано.

Днес до медиите беше разпространено и писмо от граждани – фенове на волейбола, изразяващо притесненията им свързани с тези назначения, както и с липсата на прозначност в дейността на министерството и в частност на федерацията по волейбол. В същата федерация основен спонсор е Корпоративна търговска банка, около която гравитират и медиите на Делян Пеевски.

В писмото се посочват и обезпокояващи факти, свързани с достъпа до информация в министерството от страна на гражданите, които напрактика наршуават съдебно решение на ВАС.

„Министерството отказва на гражданите достъп до информация, свързана с договорите между държавата и федерацията. И го прави, противно на изричното решение на Върховния административен съд, който се произнесе окончателно по същия казус в Българска федерация по ски (Решение № 13492 от 29 октомври 2012г. по а. д. № 15594/2011г. на ВАС). В същото това решение съдът е посочил, че министерството е задължено да предоставя на гражданите договорите за финансиране, сключени между федерацията и държавата, и че гражданите имат пълното право да искат и да получават тази информация.„, разкриват волейболните фенове в писмото.

В писмото се отправят още и въпроси, свързани с обвързаността на министерството и федерацията с интересите на КТБ и непрозрачното управление на волейболните шефове.

Пълният текст на писмото, без редакторска намеса, може да прочетете тук:

МИНИСТЕРСТВОТО НА СПОРТА НЕ ПРИЗНАВА СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ

В последните месеци България е разтресена от протести. Против олигархията, против престъпното управление на държавата ни в продължение на години, против лъжата и задкулисието. Протестите се посрещат с безразличие от властта. С игнориране на гласа на хората и заравяне на главите в пясъка. Междувременно, докато хората са по площадите почти денонощно, властта…работи. Назначава, уволнява, намества пластовете. И няма никакво намерение да си тръгва. Една малка част от целия пъзел на властта привлече вниманието ни в последните дни.

В публичното пространство излезе тревожна информация относно предоставянето от страна на спортното министерство на ключови позиции и постове в спортния сектор на приближени на обичания народен герой Делян Пеевски и на неговото семейство кадри. Назначенията са придружени от объркваща информация относно собствеността върху ключови спортни обекти в страната ни, смяна на собственици, апортни вноски и смесени дружества.

Ние, в качеството ни на фенове на българския волейбол и граждани, които от година се опитваме да преборим задкулусието в една българска спортна федерация – волейболната, забелязваме и една друга тревожна тенденция, което ни кара да си задаваме въпроси за връзката между управляващите министерството и спортната федерация, спонсорирана от КТБ. С идването на власт на настоящото правителство завесата пред действията на Българска федерация „Волейбол” беше плътно спусната. Министерството отказва на гражданите достъп до информация, свързана с договорите между държавата и федерацията. И го прави, противно на изричното решение на Върховния административен съд, който се произнесе окончателно по същия казус в Българска федерация по ски (Решение № 13492 от 29 октомври 2012г. по а. д. № 15594/2011г. на ВАС). В същото това решение съдът е посочил, че министерството е задължено да предоставя на гражданите договорите за финансиране, сключени между федерацията и държавата, и че гражданите имат пълното право да искат и да получават тази информация. Съдът е категоричен: „Отказът да бъде предоставена тази информация е незаконосъобразен.”

Няколко месеца след издаването на това решение, министерството отново прецени да размотава гражданите по съдилища и да отложи неизбежното предоставяне на информацията с около година на съдебни битки.

Тези факти ни карат да си зададем някои въпроси, чиито отговори някак естествено се вписват в общия контекст на управлението в последните месеци:

– Защо съдебните решения не означават нищо за Министерството на спорта?

– Какво крие Министерството на спорта от гражданите и кого пази?

– Дали солидарността на спортното министерство с БФВ има нещо общо с факта, че КТБ е генерален спонсор на федерацията?

– Дали спонсорът на БФВ е реалният задкулисен управляващ спортното министерство?

Отговорите оставяме на вас!

Източник: noresharski.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *