Нова синтетична дрога превзема света

Нова дрогаНова дрога е заляла европейските пазари, като в момента само 50 нови синтетични наркотика са регистрирани от началото на годината. Техният състав и ефект са напълно неизвестни и могат да се окажат доста опасни, показват заключенията в годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. С новите наркотици през тази година в Европа се предлагат 164 вида синтетична дрога. Новите субстанции се продават на черния пазар за наркотици, както и в интеренет. Те са под формата на всякакви хапчета и прахчета. Заради употребата им пък спешните центрове и токсикологии в ЕС са пълни с пострадали младежи.

Докладът предупреждава, че често пъти новите субстанции съдържат съмнителни химически съставки и на няколко пъти са предизвиквали опасни здравословни реакции и смъртни случаи.

Въпреки масовото навлизане на синтетичната дрога на пазара, лидери остават марихуаната и кокаинът. Слабо понижение има в консумацията на хероина. В същото време обаче се наблюдава и тревожно покачване на смъртните случаи от СПИН при венозните наркомани в Гърция и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *