Нова промяна в Наказателния кодекс разрешава стрелянето по крадци

Етикети: , , , , , , ,

Крадец

Въоръжавай се, народе, вече ще можеш да се отбраняваш! Това просто изречение, някак си успява да систематизира промените в Наказателния Кодекс! Всъщност кодекса не просто е променен, той направо си е чисто нов. Е, като се има в предвид, че последните цялостни промени в Наказателния Кодекс са правени през 1968 година, си беше крайно време за обновление. От тогава насам, в такава важния документ са правени промени, разбира се, но те са били дребни и само в определени текстове.

Може би най-важната промяна в целият Наказателен Кодекс е текста, които позволява на гражданите да се отбраняват от крадци! Да, точно така, вече имаме право да се защитаваме с хладни оръжия, но само в случай, че спипаме апаша в дома си. Новият закон гласи още, че дори да се окажат нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, наказанието е максимум 5 години зад решетките. С прости думи, това означава, че ако някой тръгне да Ви обира на улицата и Вие му пръснете черепа, най-много да изкарате 5 години в затвора. В случай, че имате чисто криминално минало, обаче или пък се признаете за виновен присъдата може да бъде и условна.

Сред новите текстове впечатление прави и този, които дава на гражданите възможност за собственоръчно залавяне на крадец.  Според него ако хванем крадец, например в блока, в които живеем можем да му теглим един хубав бой, чакайки полицията и няма да има проблеми, стига да се ограничим само до ступване и все пак, после да предадем апаша на властите.

Наказателният кодекс, вече има и опция за защита при „крайна необходимост”. Тоест деяние, независимо стрелба или побой, извършено с цел защита на собствено, чуждо или държавно благо, както и обществени интереси не се наказва.

На фона на всички тези промени, може би най-силно впечатление прави тази, засягаща полицейските служители. Новият закон гласи, че ако служител на реда е внедрен в дадена престъпна групировка, под прикритите той може да участва в извършването на престъпления, в случаите, когато това е неминуемо. Последното има за цел да предпази разкриването на униформения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *