НИКОЛА САРКОЗИ ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН ЗА КОРУПЦИЯ И ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛИЯНИЕ

Sarkozi bgnes

Адвокати обявиха, че бившият френски президент ще обжалва решението делото да се гледа в съда

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Преди около седмица бяха повдигнати обвинения срещу бившия държавник. Става дума за „пасивна корупция“ – т. е. вземане на подкупи, за „незаконно финансиране на предизборната кампания“ и „незаконно получаване и притежаване на публични средства от Либия“.

Според френските издания „Монд“ и „Фигаро“ искането за дело срещу Саркози по тези обвинения е от страна на Френската национална финансова прокуратура. То е отправено още през октомври миналата година. Саркози може да обжалва това искане. 63-годишният отхвърля обвиненията, а адвокатите му вече обявиха, че той ще обжалва.

Финансовите прокурори подозират Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него. Във връзка със същия случай Френската национална финансова прокуратура поиска на съд да бъдат дадени и адвокатът на Саркози Тиери Ерцог и Жилбер Азибер.

Тези разкрития за Саркози бяха направени благодарение на подслушване на телефонните му разговори. Подслушването бе разпоредено във връзка с друг случай срещу него – твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. от либийския лидер Муамар Кадафи, припомня Ройтерс.

Саркози също ще бъде съден за опит да повлияе на съдии, разследвали незаконно финансиране на президентската му кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *