Неделно училище за меринджей Бареков

Бойко Борисов: „Бих посъветвал всички новоизлюпили се “политици” преди да се упражняват с името, познанията и авторитета ми да направят една кратка справка в интернет. Там лесно могат да видят, че Единният европейски акт (1986) и договорите от Маастрихт, Амстердам, Ница и Лисабон дават права на Европейския парламент да “кове” закони. Законодателните функции са разпределени между Европейската комисия, Европейския парламент и Съветa на министрите”.

Така отговори Б. Борисов на гръмките обвинения на Бареков, че не познавал функциите на Европарламента и Еврокомсията.

меринджей БарековНяма да задълбаваме в този дебат, защото щом Бареков се качи  на стобора да изкукурига новина, винаги се явява пореден повод да се вторачим в собствената му грамотност и компетентност. А наш Николчо уж е образован, учен, от всичко разбира, но въпреки дипломата си на филолог и учителски опит, кара всяко дете в четвърти клас да пита тейко си: „ Тате, тате, чичко Бареков колко часове е пропуснал по български език?”

На такъв въпрос, всеки баща ще отговори: „Не са дни, тейковото, години са!”

Далече сме от мисълта, че всеки политик е длъжен да познава в прецизност пунктуационните правила и сложната българска граматика: екипът му  има задължението да се грижи за езиковата изрядност на официални изявления. Но когато носиш в джоба си диплома на магистър по българска филология от най-реномираното висше училище – СУ „Климент Охридски”, се очаква да знаеш как се структурира съчинение, защото по смисъл всяко изявление е такова, а писмената ти реч да служи за пример на малки и големи. За един пожарникар, както обича да натъртва Бареков, би било непростимо да не знае как се гаси пожар, поради същата причина и за един филолог е непростимо да не може да оперира за „отличен”с писменото и устно слово.   Затова е тъжно и страшно, че  деца се упражняват в грамотност, редактирайки творбите Барекови, а той  е натрупал  материал за няколко учебника по български език, раздел „Редактиране” и „Съчинение”.

Разполагаме с цяла купчина доказателства какъв образован човек се е устремил към държавното кебапче, но е невъзможно да  публикуваме всички. Представяме само няколко примера, а за другите обмисляме идеята да бъдат събрани в сборник за езикови упражнения под надслов:”Учи, мама, да не останеш неграмотен като Бареков”. Даже и в новогодишния си поздрав бъдещият наш „покорен слуга” пак е допуснал гафове и е избягал от логическата последователност на изложението, но все пак грешките са около10, което за него е доста добро постижение.

сигнал до прокуратуратаЩе започнем проверката на езиковата култура на младия меринджей в политиката със знаменателния му сигнал до прокуратурата, и с уточнението, че всяка жалба, сигнал и т.н. се оформят по строго установени правила. Изучават се в часовете по български език и литература и са известни на всеки средностатистически българин.

Да хвърлим око и на един стар Бареков призив за протест против монополите, на който с пълно основание може да се постави оценка „Слаб” на релси. По смисъл и съдържание този текст се класифицира като покана за участие в събитие, съответно трябва да бъде упомената датата на събитието. Но както се вижда, такава няма. Посочен е ден /неделя/, час, но не и дата. А неделите в месеца са най-малко четири.

МонополитеА как се пише покана е тема, която се изучава във втори или трети клас.

Възможно е точно на този урок наш Николчо  да е  отсъствал от училище заради грип, но няма как да го зачетем като смекчаващо вината обстоятелство, защото висшето му образование не се корелира с оправдателна „присъда”: ако един филолог и журналист не може да оперира грамотно със словото, с което си е вадил хляба години наред, направо не  е за мислене какво ще натвори в политиката. А той се гласи за евродепутат и премиер на републиката, не за цирков жонгльор, нали?

Обръщение към студентитеБърз поглед и върху обръщението на Бареков към ранобудните студенти, отправено преди месеци. Тук ще направим само три уточнения:

1. Да се заявиш като политик, без да имаш надлежно регистрирана партия зад гърба си, влиза в остър конфликт с демонстрираното арогантно поведение на доказал се вече партиен вожд и припознат от целокупния български народ като единствен негов волеизразител. Най-малкото е нескромно, а по-голямото притеснение е, че се асоциира със специален вид болнични заведения.

2. Дори да си действащ политик, доказал се  като такъв на избори, елементарното възпитание  и политическа култура изискват да не поставяш себе си в центъра на събитията, да не търсиш обяснения за действия от хора, които, също като теб, имат правото на собствена позиция, и носят отговорност за действията и избора си само пред народа и ЗАКОНА.

3. Подчертаните изречения в снимката не подлежат на редакция, а от цялостно преработване, за да се постигне яснота на изказа.

Официални обръщения към местни  и национални институции се оформят съгласно съвременната българска книжовно-езикова норма. Акуратното придържане към установения стандарт  е признак на самоуважение и уважение към институциите, към които ще бъде изпратена покана, сигнал, заявление и т.н. Прилагаме още един пример как това правило е нарушено. Пред вас е документ – странна симбиоза между покана за тематично обсъждане по зададени точки, покана за членство в съюз с условия без…условия. В дясната страна на документа са изредени обществено-политическите субекти, към които е отправено предложението.

Условия ББЦИ тук идва първото възклицание.

Недопустимо е да  се обръщаш към различни партийни субекти с общото „Земеделските съюзи”. А тук става въпрос за официален документ , което предполага, че ще бъде изпратен до централите и офисите на упоменатите партии. На нас не ни е известно земеделските партии да ползват общ адрес за връзка и кореспонденция, но изпадаме в размисли дали самият Бареков знае кои /и колко/ са те. А можеше да погледне в публичния регистър, за да ни спести поредното фрапиращо доказателство за фрапиращото си невежество.

Стигаме и до адресата СИЛА. Какво е това – фитнес клуб, зала за спортни състезания, охранителна фирма, партия, сдружение, НПО, НЛО или приказка за лека нощ?

Второто възклицание: Четем „Условия за участие в съюз „Чисти ръце”,  а такива няма, но са написани преди анонса за целта на занятието – елементарна грешка, подсказваща и балонения характер на намерението.

Трето възклицание.

Оскар за гаф на годината!Глупаво е  да каниш за участие в съюз държавни институции, които по закон нямат право да участват в сдружения от какъвто и да било характер. Те са задължени по презумпция  да развиват дейност, осигуряваща върховенство на закона, нормален „режим” на работа и отношения в различни обществено – икономически сектори, правителствени  и неправителствени формирования,   професионални общности  и групи. Но щом Бареков си е навил на пръста, че най-естественото нещо на света е законодателният орган на държавата да се води по неговия акъл,  да си купи безцензурна зала, че да побере всички депутати, барабар с квестори, охрана, електротехник, стенографки и прочие.  При така изредените адресати, поканата за участие в проекта „Чисти ръце“ се отнася за всеки, работещ в Министерски съвет и Народно събрание. Споменатите институции не  включват само министър–председател, председател на парламента, но и техните… чистачки. А те  как да влязат в съюза, като ръцете им, особено ако си вършат съвестно работата, няма как да са чисти. :)

Приключихме часа с усмивка, Бареков може да излезе в междучасие. Друг път ще му разясняваме, че България е парламентарна република, и  когато се изпращат писма на всички институции едновременно, следва да спазва последователността на институционалната тежест – председател на НС, президент, премиер.

Анонс: Тема за следващото неделно училище:  “Винету“ за политици и политики: когато книгите говорят и комунeто трябва да мълчи“  😉

Източник: mejdu-redovete.com

3 коментара по “Неделно училище за меринджей Бареков

  1. Господи, прибери всички новоизлюпени, недодялани, недоучени, надценили и вярващи в себе си, които се смятат за по-големи от теб, Господи!!!! Има българска поговорка „Каквото повикало – такова се обадило“. Няма да бави със сигурност!

  2. Защо да доказват?Просто факти.Ако някой е простак,то това е за цял живот.Хайде сега камилче,оди целувай Дудука по топките.Хахахаха…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *