НАТО ЩЕ ИМА ДВА НОВИ КОМАНДНИ ЦЕНТЪРА В ЕВРОПА

epa06290466 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference following the meeting of the NATO-Russia Council at alliance headquarters in Brussels, Belgium, 26 October 2017.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Пактът цели по-добрата защита на Стария континент, а разходите ще бъдат обсъдени догодина

Съюзниците от НАТО подкрепиха днес плановете за създаване на два нови командни центъра, които да помогнат за защитата на Европа при евентуален военен конфликт с Русия, предаде Ройтерс. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на военните министри на страните-членки.

В опит да подсилят сдържащия фактор срещу атака от руска страна министрите на отбраната на страните от алианса се съгласиха да бъдат създадени Атлантическо командване и Логистично командване. „Това е жизнено важно за нашия трансатлантически съюз“, каза генералният секретар на НАТО. По думите му новите командни звена са за това „как да се придвижват военни части през Атлантика и как да се придвижват силите из Европа“.

Става въпрос за 2 нови командни центъра. Разходите за функционирането на двете структури ще бъдат обсъждани догодина. Германия, Франция, Испания и Португалия са обсъждани като места. Предстои обаче да се изясни къде точно ще бъдат разположени центровете.

Предвид географското си разположение Германия желае да бъде домакин на Логистичното командване. А морски държави като Португалия, Испания, Франция или САЩ биха приели Атлантическото командване, казват дипломати. Според тях това командване ще контролира обширна акватория между Гренландия, Исландия и Великобритания, която би била уязвима за НАТО при конфликт и затова в мирно време се нуждае от по-добро наблюдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *