НАСА: Открихме 8 близнаци на Земята

Етикети: , , , ,

8 близнаци на ЗемятаНАСА откри осем планети, които приличат на Земята, имат подобен състав и размер, съобщи Би Би Си. Според астрономите, три от тях се намират в „светлината“ зона на звездата си, което означава, че получават достатъчно светлина и топлина, нужни за съществуването на течна вода и съответно живот.

Две от осемте екзопланети, кръстени Кеплер 438b и Кеплер 442c, приличат на Земята повече от всяка друга планета, открита досега. Те обикалят около червени джуджета, горещи звезди, но по-малки от нашето Слънце. Вероятно те също са скалисти и имат подобен геоложки състав като Земята, но не е ясно дали там съществува живот.

Близнаците на Земята са съответно с 12% и 30% по-големи от нея и тепърва предстои да бъдат проучени. Кеплер 438б се намира на 475 светлинни години и обикаля около звездата си за 35 дни. А Кеплер 442б е на 1100 светлинни години от нас, а за обиколката има нужда от 112 дни.

От НАСА предупреждават, че все още е рано да се правят предположения има ли форми живот на тези планети. „Всичко, което можем да кажем, е, че те са обещаващи кандидати“, казва Дейвид Кипинг от центъра за астрофизика „Харвард-Смитсониан“, който е и член на изследователския екип.

Снимките са направени от телескопа „Кеплер“, който се намира в сянката на Земята. Той се използва за откриване на далечни планети чрез наблюдение на затъмняването на светлината на определена звезда, когато планетата преминава пред нея. След това, тези снимки се сравняват с данните, получени от телескопи, разположени на повърхността на Земята.

С новите осем близнаци на Земята, общият брой на намерените от телескоп „Кеплер“ екзопланети достига 1000. Учените са обнадеждени от новото си откритие и вече обмислят как да изпратят совалки до там, за да направят проучвания. „Слънчевата система не е толкова уникална, колкото си мислехме преди. Скалистите екзопланети имат същия състав, като нашата Земя“, каза ръководителят на проекта на НАСА Кортни Сос и добавя, че само допреди 20 г. човечеството не е виждало други планети, освен тези, които кръжат около Слънцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *