НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ РАТИФИЦИРА ЕДИНОДУШНО ДОГОВОРА С МАКЕДОНИЯ

5979171

Предложения за името: Да се прибави Нова, Горна, Северна към името Македония

44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Мариян Гьорчев, посланик на Република Македония, присъства в залата.

Вчера единодушно в парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове беше гласувано да бъде включена ратификацията на договора с Македония в пленарна зала за днес, а председателят на Кристиан Вигенин определи като добър знак, парламентите на двете страни го ратифицират в един след друг.

Депутатът от ОП Красимир Богданов запита кой има полза от липсата на приятелски отношения между България и Македония – със сигурност не и хората от двете страни на границата. „Днес правим опит да успокоим душите на онези стотици хиляди българи, които загинаха в името на един свят идеал, завещан ни от Левски, Ботев, Даме Груев. Някак неуместно звучат въпросите нормално ли е между две братски държави да няма инфраструктура, икономически и културни връзки. Хора с еднакви фамилни имена и история да не се познават“, посочи Богданов. „Да не приемаме този договор за край, а като начало за това, че Македония и България могат да покажат, че Балканите бъдат място на мир, просперитет и единство“, каза още Красимир Богданов.

Подписването на договора за добросъседство с Македония е исторически пробив в историята на двете страни, убедена е депутатът от ДПС Ирмен Мехмедова. „България е председател на Съвета на ЕС и един от основните приоритети е темата Западните Балкани. Те могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността и толерантността“, посочи Мехмедова. Тя изтъкна, че ДПС приветства усилията на правителството за присъединяване на Република Македония към ЕС.

Според Пламен Манушев от ГЕРБ Договорът за добросъседство с Македония ще даде възможност на всички, които се чувстват българи в Македония да го кажат свободно, да не се страхуват, че са българи. „Днес е исторически ден за България. Само преди 26 години в този парламент държавата ни е признала Македония като независима държава“, заяви той. „Нашите народи, които в миналото са били един, ще продължат да бъдат такива и договорът дава възможност за това. Договорът не е предателство, а исторически пробив в отношенията между два братски народа“, посочи Пламен Манушев.

Парламентът на Македония ратифицира договора за приятелство с България на 15 януари. 61 депутати в 120-местния македонски парламент гласуваха в полза на договора, а един депутат се въздържа.

Припомняме, през август 2017 г. премиерите на двете страни подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/. Това са предложенията на международния посредник в спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц. Предложенията бяха оповестени от македонския новинарски портал мкд.мк само няколко часа след приключването на преговорите между македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в присъствието на Нимиц. Македонската бе ръководена от Васко Наумовски, а гръцката от Адамантиос Василакис.

Македонското правителство на този етап уточнява само, че „се създават условия за придвижване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат предвид различията“. Самият Нимиц заяви, че „дадох моите предложения на двете страни“. „Те трябва да ги представят на техните правителства, които трябва да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение“, каза още Нимиц след преговорите в Ню Йорк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *