Над 20 000 души от Орлов мост се отправят към НДК по познатия маршрут

ПротеститеСлед като две поредни вечери хиляди души изпълниха площада пред Министерски съвет и преминаха през основни булеварди в София, днес отново се очаква масов протест в столицата, а и в други големи градове в страната.

Протестите възникнаха срещу избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция „Национална сигурност“. Недоволството обаче не стихна, след като той излезе с писмо, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски пък заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС.

Очаква се, че днес на протестите ще присъстват още повече хора.

Хронология на част от случващото се:

20.47 ч. И още плакати: „Фрустрирани, трябва да сте гузни“, „Харесва ли ви седенката, г-н Орешарски“. Скандиранията „Оставка“ и „Червени боклуци“ на протестиращите, които се движат по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ се чуват до успоредния бул „Васил Левски“.

20.36 ч. Докато хилядната демострация в София продължава от Орлов мост към НДК, външният министър Кристиан Вигенин коментира протестите в профила си във Facebook.

„Ако хората на площадите можеха да разберат, че правителството на Орешарски е техният най-силен съюзник в тежката битка за реална демокрация… Оставка сега означава ново безвремие, избори при същите правила, ново обсебване на държавата от мафията, да не говорим за икономическата и социална цена. Пеевски начело на ДАНС беше грешка, която бързо ще бъде поправена, защото това правителство слуша и чува хората!“, написа той

20.20 ч. Протестиращите се отправят към Орлов мост.

19.55 ч. Първите редици на протестиращите вече пристигнаха пред Народното събрание. Те коментират колко повече хора са се събрали на третия ден от протестите и как ще идват всеки ден. Настроението сред повечето от тях е приповдигнато и радостно.

Някои от демонстрантите отново се обръщат към студиото на ТВ7 и скандират срещу телевизията и собствениците ѝ.

19.48 ч. Около 15 000 души са протестиращите в София, в района на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министерството на вътрешните работи е създало организация за обезпечаване сигурността на гражданите. С охраната са ангажирани служители на СДВР и Специализирани полицейски сили. Към момента не са регистрирани инциденти или нарушения на обществения ред, предадоха още от МВР.

Според присъстващи на протеста хората са вече над 20 000 хиляди.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *