Мозъчни импланти за възстановяване на загубена памет?!

МозъкПентагонът проучва възможността за създаване на импланти, чрез които да може да се възстановява загубена памет, в следствие на мозъчна травма.

Целта на самия проект за създаване на импланти, който е все още в много начален етап на развитие, е да се помогне в лечението на част от над 280 хил. войници, претърпели мозъчни травми след 2000 г. по време на военни мисии в Ирак и Афганистан, предават от chudesa.net.

Изследователският проект е ориентиран към откриване на начин за лечение на военни ветерани, но част от въпросната технология може също така да бъде използвана и при възрастни хора с деменция, а така също и при спортисти с мозъчни увреждания.

Работата по проекта обаче не означава, че крайният резултат ще бъдат импланти, което ще помага при загуба на памет.

„Начинът, по който човешката памет работи, е една от най-големите мистерии, която все още е неразкрита до днес“, заявява Андрес Лозано, който е ръководител на неврохирургията в университета в Торонто. Според него проектът може да донесе редица големи ползи за пациенти, които имат нарушения на паметта, в това число и за хора с деменция или страдащи от болестта на Алцхаймер.

Статистиката сочи, че само в САЩ ежегодно се диагностицират над 1,7 млн. души, които имат проблеми, свързани със загуба на памет.

Компанията „Medtronic“ вече предлага импланти за дълбока мозъчна стимулация, чрез което се ограничават някои симптоми на различни неврологични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *