МНОЗИНСТВОТО В ПАРЛАМЕНТА ОТСТРАНИ ОТ ПОСТА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ

Jablyanov bgnes

110 депутати гласуваха със „За“, срещу 71 „Против“

Дебатите в Народното събрание бяха разгорещени, имаше и обидни квалификации, а споровете продължиха над два часа. Искането за предсрочно освобождаване на Жаблянов беше внесено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Искането на двете партии бе подкрепено  и от „Воля“, които гласуваха „за“ оставката на Жаблянов, от „БСП за България“ бяха „против“, а ДПС не участва в гласуването.

По време на дебатите в пленарна зала социалистите предложиха гласуването на предложението за отстраняване на Жаблянов да отпадне от дневния ред. Тезата на депутатите от БСП е, че няма правно основание за отстраняването на техния съпартиец от поста. Корнелия Нинова се закани, че решението на парламента за освобождаването на Жаблянов ще отиде в Страсбург, както и че ще сезира Конституционния съд.

Самият Жаблянов отсече, че мотивите за отстраняването му от поста са като образец за политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Той обвини управляващите в това, че не разбират устоите на демокрацията. Той коментира всеки един от аргументите за оставката му и определи искането за нескопосано.

По правилник, за да бъде освободен зам.-председател от поста му, трябва да има системни нарушения. ГЕРБ в мотивите си сочат три нарушения на Жаблянов, всички от тази година: Жаблянов нарече договора за добросъседство с Македония „търгашество от най-ниска проба“ и с това е принизил десетилетния труд между двете държави; Жаблянов прекъсна минутата мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим на 1-ви февруари; най-скорошното действие Жаблянов – че нарече Народния съд „необходимо правосъдие“.

По повод на договора за добросъседство с Македония от парламентарната трибуна  Жаблянов настоя, че всеки народен представител може да има мнение и да се изказва по договорите, които подписва правителството. „Това отзад не е Политбюро, това не е ЦК, това е демократичен орган. Аз съм народен представител на БСП и съм застанал с тяхната платформа, а не с вашата“, възрази остро той.

Жаблянов обясни, че на 1 февруари е призовал да се почете паметта на всички жертви на политическо насилие. „С подобни мотиви дори Народният съд не е работил. Какъв е този човешки интелект?“, попита той.

Той аргументира констатацията си за Народния съд и цитирайки думи на Богдан Филов в подкрепа на фашизма, записани в протоколи на Народното събрание. „Конституцията ми дава право да кажа какво мисля за един или друг международен договор, да кажа моето лично мнение, да кажа как би следвало да изглежда българската политика, да изразя мнението на избирателите на БСП. Депутатите да запазят собствената си свобода, защото утре ще бъдат принудени да рецитират думите на фелдфебелите и фюрера“, завърши той.

След речта на Жаблянов в зала останаха само ГЕРБ, ОП и Воля, а дебат вече нямаше. Останаха само изказвания, някои далеч от темата. Цветанов например благодари на избирателите си, че са подкрепили демокрацията, а Марешки пък се опита да започне дебат какво е център-дясно и какво е демократична партия.

След като парламентът гласува освобождаването на Жаблянов, БСП отказаха коментар пред медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *