Мистериозно видео показва появата на мобифоните още през 1938 година

Жена говори по мобифон - 1938г.Държейки в ръка устройство, което е прототип на Motorola DynaTAC 8000x (първият в света клетъчен телефон за масова употреба), Мартин Купър се обажда от Манхатън в централата на Bell Labs. Така, докато стои на Шесто авеню между 53-та и 54-та улица, той влиза в историята с първия разговор по мобилен телефон. Това се случва точно преди 40 години, а Купър е служител на Motorola. Тези дни обаче, един от най-гледаните загадъчни клипове в интернет е как непозната жена разговаря усмихната по мобифон още през… 1938 г.

Какво точно е било съдържанието на този разговор вече е изгубено – Мартин Купър си спомня години по – късно „казах нещо като „Обаждам се да проверя дали при вас ме чувате добре“ или нещо подобно“. Както и да са го чували на 3 април 1973 г., ще е нужно още цяло десетилетие, за да достигне DynaTAC масовата публика – първата услуга е предложена в САЩ през 1981 г., но се ползва предимно като телефон от колата, и то най – вече от бизнесмени с повечко възможности. Трябват още две десетилетия, за да надминат мобилните устройства по употреба фиксираните телефони.

Днес „телефон“ вече е синоним на „мобилен телефон“, някои деца се шашват, като видят телефон с жица и слушалка, а пък и мобилните телефони вече не са просто телефони, а много по – сложни устройства. Между другото и мобилните телефони на Motorola вече не са нейна собственост – притежава ги Google.

Световните годишни приходи на фирмите за мобилни комуникации надхвърлят 1 трилион долара. Темпото на развитие на тези технологии е толкова високо, че никой не смее да прогнозира какви ще са те след 40 години. Някои специалисти смятат, че това ще е един свят на много по-обвързани устройства и вместо днешните 7 млрд. те ще експлоатират до 70 млрд., макар че човечеството по това време най-вероятно няма да е надхвърлило 8 млрд. души.

Мистериозният клип на жена, която говори по мобилен телефон през 1938 г., започна да се разплита, съобщава от своя страна в. „Дейли Мейл“. Твърди се, че черно-бялото видео, гледано над 300 000 пъти в YouTube, било заснето във фабрика в САЩ, собственост на индустриалния гигант Dupont. Според феновете на конспирацията, това е поредното доказателство за пътуване във времето, пише БЛИЦ.

В клипа, озаглавен „Филм на пътешественик във времето през 1938 г.“, показва как млада жена, облечена в рокля от 30-те, се разхожда с група хора, които са с дрехи от същия период. Тя разпалено говори по устройство, доближено до ухото й, след което отпуска ръката си. Тогава се вижда, че по-размери и форма джаджата наподобява модерните мобилни телефони. За първи път краткото видео се появи в мрежата преди година и оттогава често се споменава в различни блогове. Сега обаче, потребител на YouTube с ник „planetcheck“, твърди, че е разгадал мистерията.

„Жената, която виждате, е прабаба ми Гертруд Джоунс. Тогава е била на 17 години. Попитах я за този клип, тя си го спомня много добер. Твърди, че Dupont е имала отдел за телекомуницакии в завода. Експериментирали са с безжични телефони. Гертруд и други пет жени получили по един такъв, за да го тестват седмица. Тя говорила по него с един от учените. Той държал друг и бил по-вдясно от прабаба ми, но не е попаднал в кадъра“, обяснява „planetcheck“. Досега независим източник не е потвърдил думите му. Друг потребител обаче уточнява в YouTube, че познава човек, работил във фабриката, и обещава да разследва клипа.

Видеото от 1938 г. е второто, за което се твърди, че показва употребата на мобилен телефон много преди устройството да бъде изобретено. През 2010 г. се появи клип от филм на Чарли Чаплин, на който също се вижда как жена говори по такава джаджа. Тогава мрежата се напълни с твърдения, че тя е пътешественик във времето.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *