МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: ОЩЕ ПРИ ПОДПИСАВЕН НА ДОКУМЕНТИТЕ В ДФЗ СЛЕДВА ДА СЕ УСТАНОВЯВА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Naydenov bgnes

Бившият земеделски министър от кабинета „Борисов-1“ Мирослав Найденов поиска в ефира на БиТиВи, в Държавен фонд „Земеделие“ да се направи проверка и на консултантите. Той заяви, че служители на ДФЗ са ползвани като консултанти във фирмите, които осъществяват услуги за кандидатстване по европейски програми.

Според Найденов още при подписването на документите някой трябва да установява конфликт на интереси. Той счита, че въпреки че всички процедури и методики са спазени, в ПРСР има много злоупотреби. Те явно не са обхванати от спазените 5% проверки на всички бенефициенти.

За програмата „Развитие на селските райони“ са предназначени 2,5 милиарда евро за 7-годишен период, а 5 милиарда за директни плащания. Това е повече от ресурса на някои от банките в България, обясни Найденов.

Мирослав Найденов увери в студиото, че за нарушенията ще плащат бенефициентите, а не данъкоплатците, въпреки че може да се очаква някои от случаите да влязат в сложни съдебни саги. „Няма как републиканският бюджет да плати за тези, които са злоупотребили“, посочи Найденов.

Бившият земеделски министър настоя, че програмата трябва да продължи да съществува, тъй като тя подпомага изоставащи райони и дава перспектива на хора, които за съжаление нямат друга алтернатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *