МИНИСТЪР ДИМОВ ОТТЕГЛИ ПРОЕКТА ЗА КОНЦЕСИЯТА НА БАНСКО ОТ УТРЕШНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Ministyr Neno Dimov bgnes

Щял да изчака общественото обсъждане на Плана за управление на парк Пирин и след това ще внесе двете предложения в пакет за одобрение от министрите

Оттеглям промяната в концесионния договор за Банско, съобщи екоминистърът Нено Димов на извънреден брифинг относно изграждането на втори лифт в зимния курорт, предаде репортер на БГНЕС. Димов мотивира решението си с думите, че търси баланс и концесията за Банско трябва да бъде съобразена с текущото законодателство, независимо какво е то. Трябва да се разгледа и екологичният, и икономическият аспект на този казус, категоричен бе Димов.

Той подчерта, че концесията за Банско трябва да бъде съобразена с текущото законодателство, независимо какво е то. „В конкретния случай режимите по това законодателство се определят в Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Вторият лифт не може да се изгради, без да има промяна в този план“, категоричен беше министърът.

„Вторият аспект е по-скоро икономически и той се определя от договора за „Ски зона – Банско”. Това е първият договор от този тип, подписан още през далечната 2001 г., и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат преценени. Не желая да търся решения на инат, затова оттеглям проекта“, аргументира се още Димов.

„В търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор. Тя ще се гледа на заседание с промяната на плана за управление на НП Пирин. Той в момента е на обществено обсъждане до 22 декември. На следващо заседание на МС ще се внесат и двете точки“, заяви министърът.

Вчера, с цел осигуряване на прозрачност за проектите на решения на Министерски съвет за Национален парк „Пирин“ и „Ски зона Банско“, Министерство на околната среда и водите организира кръгла маса с участието на заинтересованите страни. На срещата бяха дискутирани проектите на решения на МС за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин” и за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, област Благоевград за изграждане и експлоатация на „Ски зона с център гр. Банско“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *