МИНИСТЪР ДИМОВ: МОСВ НЕ МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПО КАКЪВ НАЧИН СЕ ОРГАНИЗИРА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО

Dimov bgnes

Министърът на околната среда и водите отрича да има незаконна тръба за източване на язовир „Студена“

Няма незаконна тръба от яз. „Студена, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”. Това обяви пред бТВ министърът на екологията Нено Димов по повод водната криза в Перник, заради която градът е на воден режим от 18 ноември. Радомир може да получава питейна вода от яз. „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомено за такава, уточни министърът.

Запитан кой носи отговорността за нарушението, министърът подчерта, че ВиК е отговорно да снабдява с вода по начин, който те организират, а от МОСВ не можели да знаят по какъв начин се организира водоснабдяването. ВиК-Перник дава информация на МОСВ какъв е притокът и дава заявка какво ще ползва за битови нужди, така че как организират своите 25 източника, е изцяло в правомощията на ВиК, обясни той.

Димов посочи, че е назначил проверка от Басейновата дирекция в Пловдив, за да се гарантира максимална обективност, при която е било установено, че действително помпената станция има отклоняване на вода. Министърът обясни, че предстои да се намери информация какъв е бил обемът на отклоняваната вода. Освен това е констатирано, че липсва разходомерно устройство на изхода на язовира, поради което е било направено предписание от Басейновата дирекция на ВиК незабавно да се постави такова, тъй като в момента няма информация какво количество вода отива към града. Проверката не е установила подаване на вода за промишлени цели.

Освен нерегламентирано източване на язовира проверка на министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направил предписание да бъде поставен такъв. Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на яз. „Студена”. Според него са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални. Сега това не категорично забранено. Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%, каза още екоминистърът.

Относно честите смени на цвета на водите на река Струма министърът посочи, че е установено откъде идва замърсяването – от територията на бившия комбинат „Ленин“. В момента се търси кой е собственикът, за да му бъде връчено предписание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *