МИНИСТЪР ГОРАНОВ ПРИЗНА ЗА ПРОБИВА В БАЗИТЕ НА ПРИХОДНАТА АГЕНЦИЯ

Goranov bgness

Уязвимата услуга е спряна, проверява се за вмешателство или небрежност на служители

“Изключително неприятна атака, информацията е част от базата данни на НАП. Около 3% от данните са засегнати”,призна за пробива министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му са изтекли не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация.

„Тя е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на физическо лице, но това не прави случая по-лесен за обяснение“, коментира Горанов. Той обясни, че анализът на експертите показва, че са изтеглени „откъслечни парчета“ от огромната база данни.

Държавата признава, че от атаката са потърпевши над 5 милиона души – български и чуждестранни граждани. НАП, МВР и ДАНС проверяват потенциална уязвимост в системите на приходната агенция. Владислав Горанов обаче бе категоричен, че финансовата сигурност на държавата не може да се оцени като застрашена.

Уязвимата система е услуга, която се използва за възстановяване на Данък добавена стойност, която съществува от 2012 година. НАП е една от най-достъпната от гледна точка на комуникациите, посочи финансовият министър.

Все още не е ясно откъде и по какъв начин е направен пробивът. „Възможна е и вътрешна уязвимост на системата, злонамерена дейност отвътре в информационната среда на НАП”, каза Горанов. Ако се докаже небрежност, непредпазливост или вмешателство от страна на служители, ще има наказания и ще се намеси прокуратурата.

Временно е ограничен достъпът до електронна услуга за възстановяване на ДДС през сайта на НАП. Една от хипотезите е, че пробивът може да е извършен чрез нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *