Метеоролог от БАН: Месец юли ще бъде изпълнен с аномалии

НебеМетеоролог от БАН алармира, че и месец юли ще бъде изпълнен с аномалии.

Метеорологът Красимир Стоев съобщава, че гръмотевичните бури и градушките, които ни връхлитат напоследък, няма да стихнат и през юли.

Според прогнозата, най-ниските температури през месец юли ще са в интервала 10-15 градуса, а максималните ще достигнат до 33-38 градуса, за да ни напомнят, че летният сезон все пак е в разгара си, въпреки всички аномалии, предават от ПИК.

Очакванията са средната месечна температура през юли да е около и под нормата. За равнинните части тази температура е около 21-25 градуса, а за високите полета – 17-20 градуса.

В планинските райони средната месечна температура през юли ще се ориентира в интервала 7-13 градуса.

За съжаление прогнозата за валежите не е много обнадеждаваща. И през юли ще продължи да вали, а средната месечна сума ще е около и надхвърляща нормата, която за преобладаващата част на страната е 40-60 литра на квадратен метър.

За района на долината на река Струма и по Черноморието, средното количество валежи за месеца е 30-50 литра на квадратен метър. Доста по-голямо е това количество за планинските райони, където според очакванията, средната месечна сума на валежите ще е в рамките на 70-120 литра.

През първата половина на месец юли, метеорологичната обстановка над страната ще се задържи неустойчива, сочи прогнозата на метеоролога Красимир Стойчев.

Ще се запази добре познатата ни метерологична обстановка – слънчево време в часовете преди обяд и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност след пладне и преди полунощ.

На доста места ще паднат дъждове, но те ще бъдат краткотрайни.

Само в отделни райони дъждовете през месец юли ще са по-интензивни, придружени от гръмотевични бури. Възможни са и локални градушки.

Най-голяма е вероятността за валежи през първите дни на месец юли – около 4, 10, 12 и 15 юли.

През втората половина на юли се очаква да настъпи относително стабилизиране на метеорологичната обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *