МЕРКЕЛ И ОЛАНД ВИДЯХА В БРЕКЗИТ УДАР СРЕЩУ ЕВРОПА, ТРЪМП ПОХВАЛИ БРИТАНЦИТЕ ЗА ИЗБОРА ИМ

Merkel Oland bgnes

Германският канцлер разчете резултатите като удар за европа, а Оланд ги квалифицира като болезнен за Европа избор

Германският канцлер Ангела Меркел изказа разочарованието си от решението на британците да напуснат Европейския съюз: „Ние приемаме решението на британците със съжаление. Няма съмнение, че това е удар за Европа и за европейската интеграция“. Меркел уточни, че тя ще е домакин на пост-брекзит разговорите с лидерите на Франция и Италия, в които ще участва и председателят на ЕС Доналд Туск.

Решението в полза на Брекзита, взето на британския референдум, поставя Европа пред тежко изпитание, заяви френският президент Франсоа Оланд. Според него става ясно, че „Европа повече не може да действа, както досега. При тези обстоятелства тя трябва да демонстрира стабилност и сила“. Френският премиер Манюел Валс заяви, че има опасност от разпадане на ЕС, ако идеята „обединена Европа“ не бъде преосмислена.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп определи като „страхотно“ решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Според Тръмп вотът е показал, че „хората по света са ядосани заради други хора, влизащи в държавата и превземащи я“. По-рано този месец хиляди се присъединиха към петиция, с която да бъде забранено на Тръмп да посещава Великобритания. Причината – коментарите му относно мюсюлманите и твърденията му, че части от Лондон са толкова радикализирани, че полицаите се боят за живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *