МЕРКЕЛ И МАКРОН: НОРМАНСКАТА ЧЕТВОРКА ПРИЗОВАВА ЗА НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ В ДОНБАС

Makron Merkel bgnes

Те са провели двучасов телефонен разговор с Путин и Порошенко

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха, че лидерите на държавите от Нормандската група призовават за незабавно прекратяване нарушаването на примирието в Донбас и за продължаване на „режима на тишина“, информират руски медии. Лидерите на Франция и Германия излязоха със съвместна декларация след телефонен разговор с руския президент Владимир Путин и украинския им колега Петро Порошенко.

„Нарушаването на примирието трябва да бъде спряно незабавно. Лидерите на държавите и на правителството настояват за изпълнение на споразумението за примирие от 21 юли 2017 г., съгласувано от тристранната контактна група“, се казва в съобщението, публикувано от германското правителство. Преговарящите още призовават за приемане на необходимите мерки с цел избягване нанасяне на поражения върху гражданската инфраструктура, за да се предотврати хуманитарна катастрофа в Донбас.

От пресслужбата на президента Порошенко съобщиха, цитирани от Интерфакс-Украйна, че по време на телефонния разговор вчера вечерта лидерите са се съгласили да се организира среща на политически съветници през втората половина на август тази година. „По време на двучасовия разговор ние постигнахме съгласие за координиране на последните стъпки относно сигурността и продължаване работата върху пътната карта за изпълнението на споразуменията от Минск. За тази цел чуждестранни политически съветници от Нормандския формат ще се срещнат през втората половина на август“, се пояснява от украинската пресслужба на държавния глава.

От Кремъл обявиха, че Путин е очертал „руския подход“ по всички ключови точки в споразуменията от Минск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *