МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ НА ПРОТЕСТ ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

Sestri protest bgnes

Ананиев обеща увеличение до 20 дни, няма да подава оставка

Медицински сестри от цялата страна протестираха за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Това се случва въпреки че вчера премиерът Бойко Борисов обеща повече средства.  Премиерът събра здравния министър Красимир Ананиев, представител на синдикатите и на професионалистите по здравни грижи на среща в Министерски съвет.

Около 200 души се събраха пред сградата на здравното министерство. Те настояха всички специалисти по здравни грижи в страната да получават еднаква основна заплата, която да е в размер на две минимални заплати, допълнителните възнаграждения да са с регламентирани правила и размерът да зависи от натовареността, почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане в спешно отделение и отделение за анестезиология и интензивно лечение.  Медицинските сестри коментираха, че ако има увеличение на заплатите, ще могат да си позволят да работят само на едно място и да им остава време за почивка и за развитие.

Съсловната организация на медицинските сестри не е организирала протеста. Той се организирал в социалната мрежа и от организацията на специалистите по здравни грижи подкрепят исканията на колегите си. И синдикатите подкрепят исканията на протестиращите, но не са участвали в организацията.

По време на протеста се чуха призиви министър Кирил Ананиев да слезе при демонстрантите, други пък настояха, че вече им е омръзнало от диалози, които не водят до нищо. Чуха се викове „Оставка“ и „Мафия“. Демонстрантите посочиха, че се опасяват, че отпуснатите за увеличение на заплатите 30 млн. лева всъщност няма да стигнат до тях.

На протеста дойде и председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Гневът на протестиращите обаче се насочи и към нея.

Няколко медицински сестри се съгласиха да се срещнат с Ананиев, който обеща да следи стриктно за какво отиват отпуснатите за общинските и областните болници 30 млн. лева и да се срещне с директорите на лечебните заведения. „Връчихме подписката и нашите искания на министъра. Дадохме си срок от 20 дни, в които да се разпределят парите, отпуснати преди няколко дни, за да достигнат до болниците. През това време ще се види в крайна сметка, докъде биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти и след което отново ще се проведат разговори“, обясни главната медицинска сестра от болницата в Девин Дияна Чаушева след срещата с министъра.

Тя подчерта, че медицинските сестри ще изчакат поставения срок, но нямат намерение да се отказват.  „Ще намерим и други форми на протест, до постигане на резултата“, категорична беше тя.

Повече от 33 000 медицински сестри не достигат в страната. Медицинските сестрите работят на по няколко места. От здравното министерство ще правят информационна кампания сред учениците за професията, за да се запълнят липсите на кадри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *