МВР ЗАБРАНИ ДА СЕ СНИМА ОГРАДАТА ПО ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ

Ograda granica

Обособяват стратегическа зона с пропускателен режим на 300 метра от съоръжението, за което държавата плати стотици милиони, а сякаш вече се руши

Със заповед на министъра на вътрешните работи по протежение на временно възпрепятстващо съоръжение по границата е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра от съоръжението. Става дума за добилата популярност като Велика българска ограда по границата с Турция. За осъществяване на законоустановени дейности зад него на места са изградени пешеходни или автомобилни портали, съобщиха от МВР.

С Постановление № 236 от 20.10.2017 г. Министерският съвет на Република България прие допълнение на ПМС № 181 от 2009 г, с което изграденото временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница е включено в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. С това се налага и тотална забрана за снимане на съоръжението и на практика се гарантира липсата на какъвто и да е граждански контрол над съоръжението.

На лица, пребиваващи до съоръжението и в стратегическата зона, се забранява следното:

– Извършване на действия, които биха довели до нарушаване на нормалното функциониране на ВВС, изградените портали, водостоци и прилежащия към съоръжението път;

– Внасяне и изнасяне на предмети и вещи, които биха довели до затруднения и невъзможност за функциониране и нарушаване целостта на ВВС;

– Фотографиране и заснемане на елементи на ВВС и прилежащия път;

– Извършване на умишлени действия, които могат да се определят от смесените гранични комисии като гранични инциденти, съгласно Спогодбата между България и Турция от 1967 г.

– Извършване на закононарушения съгласно действащата нормативна уредба.

В съответствие със Закона за МВР, служителите на ГДГП осъществяват административно-наказателна дейност при констатиране на нарушения на определения ред за достъп до стратегическата зона и ВВС, като обект от значение за националната сигурност.

МВР въвежда поредица от забрани за достъп до оградата, която беше обявена от правителството за обект със стратегическо значение за националната сигурност. Това стана малко, след като депутатът от БСП Елена Йончена направи поредица от репортажи и филм за плачевното състояние на съоръжението, което освен че пропадна от обилните дъждове, но и се оказа не толкова трудно препятствие за преодоляване от бежанци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *