МАРИЯ ГАБРИЕЛ ИСКАЛА СИЛЕН РЕСОР В ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, НЯМА ДА БЪДЕ ЕВРОДЕПУТАТ

Gabriel bgnes

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС вкарва на своето място Лиляна Павлова, но все още не е подала официален отказ в ЦИК

„Още по време на кампанията имаше време за оценка, за анализ, за изводи. Бяха ни изпратени много ясни послания. Искаме да се борим за това всеки да има по-висок доход, да бъде по-добър жизненият стандарт, да продължаваме да развиваме и най-малкото населено място, най-отдалеченото училище, хората да усещат, че те са тази Европа, за която говорим, а не нещо, което е външно и далечно. Поуката е много ясна – постоянен диалог с хората, много бърза реакция, когато става въпрос за безкомпромисност спрямо защита на принципи и ценности, носене на отговорност и много резултати“.

Думите са на Мария Неделчева Габриел пред Цветанка Ризова в ефира на bTV. „Дадох облик на ресор, който почти не съществуваше допреди две години. Срещам много голямо уважение от страна и на колегите, и на кандидатите за председател на ЕК“, обясни Габриел надеждите си за преизбиране като еврокомисар.

Тя ще остане на настоящия си пост поне до 31 октомври, когато трябва да приключи мандатът на ЕК, но Габриел предполага, че процесът може да се забави заради големия брой партии в новия ЕП. Тя бе и водач на листата на ГЕРБ за евровота, но вчера се отказа от мястото си в ЕП, за да остане комисар, а вместо нея за Брюксел заминава Лиляна Павлова.

„Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата Европейска комисия, който носи ползи и за нашата страна, и за Европа“, коментира пред НоваТВ еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви по повод намерението на Габриел да довърши мандата си като еврокомисар, че тя не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името й вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент.

Андреев обясни, че случаят Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, още преди ЦИК да обяви имената им за избрани и на практика те са заличени от листите, без въобще да бъдат обявявани за евродепутати. Андреев обясни, че в Изборния кодекс няма изрична уредба на такъв случай. По думите му, има уредба по отношение на предсрочното прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *