МАКЕДОНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЗОРАН ЗАЕВ

Zoran Zaev bgnes

Новият премиер обяви, че очаква оставката на главния прокурор

С това се поставя край на продължилата шест месеца политическа безизходица в страната. Одобреното от парламенат на Македония късно снощо правителството на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев слага и краят на 11-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ. Веднага след гласуването късно снощи Зоран Заев се закле като министър-председател на Македония, съобщава БНТ. Външен министър ще бъде бившият преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, ще бъде министър на отбраната.

Съгласно коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях. Правителството на Заев има общо 26 членове.

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към НАТО и Европейския съюз, където Македония има статут на кандидат за членство от 2005 година. Искам всички да знаят, че ако някой дръзне да се намеси, да се опита да повлияе на прокурор или съдия, по-добре да подаде оставка. Ако не, аз ще дам заповед за такава. Това е единствения начин да възстановим правилата на закона, заяви Заев в парламента.

На излизане от парламента Зоран Заев поиска отстраняването на главния прокурор Марко Звърлевски. „За да ускорим реформите много е важно още днес, първото нещо, което да стане е оставката на главния прокурор Марко Звърлевски. Очаквам това да бъде едно от първите неща, които ще намеря на бюрото си, за да не се стига до неговото отстраняване от Народното събрание. Както знаете главният прокурор се избира от парламента“, каза още Заев.

Партията на Заев се класира втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство. Президентът Георге Иванов отказваше да даде мандат на Заев, обвинявайки го, че застрашава целостта и суверенитета на Македония.

Заради разногласия около избора на нов председател на парламента през април сградата на Събранието бе щурмувана от националисти и над 100 души бяха ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *