МАДУРО ОБЯВИ ПОБЕДА НА ИЗБОРИТЕ ЗА КОНСТИТУЦИОННО СЪБРАНИЕ

venecuela bgnes

Кървави протести и 15 убити на изборите във Венецуела, 5 страни не ги признават

Безредици, протести и най-малко 15 убити белязаха изборите във Венецуела за Учредително събрание.Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви победа на изборите за конституционно събрание, но опозицията се закани да продължат протестите, въпреки че доведоха до загинали, информира АФП.

Десет души загинаха при кръвопролитията, обхванали страната в неделя, докато Мадуро пренебрегна бойкота на опозицията и критиката на редица държави и организации във връзка с изборите за промени в конституцията. Протестиращи атакуваха изборни секции и изградиха барикади по улиците на страната. Властите отговориха със сила, която доведе до кръвопролития. В някои случаи силите на реда използваха истински патрони.

Избирателната активност е била 41,5%, но опозицията твърди, че тя не е повече от 12%. Опозицията призова за нови протести днес. Президентът Николас Мадуро насрочи вота за Учредително събрание, за да промени Конституцията и да промени държавното управление.

САЩ и други държави осъдиха проведените избори, тъй като с тях се целяло замяна на легитимно избраното събрание и се подривали правата на гражданите на страната на самоопределение. Според проучване на компанията Datanalisis повече от 70% от венецуелците са против идеята за ново събрание, а 80% отхвърлят лидерството на Мадуро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *