Лимузината на Путин ще излезе 134 млн. евро

Лимузината на ПутинРазработката и организацията на производството на проекта „Кортеж“ ще струва на руската хазна 8 млрд. рубли (134.2 млн. евро). Тази сума фигурира в списъка с държавни поръчки на сайта на руското Министерство на промишлеността и търговията.

Обявеният бюджет за нова президентска лимузина и автомобили за администрацията е тройно по-малък от първоначално калкулираните разходи, предават от fakti.bg. Досега се смяташе, че реализацията на четиригодишния проект ще струва 12 млрд. рубли (над 200 млн. евро), а общият размер на инвестициите ще достигне 23-24 млрд. рубли (386-402 млн. евро).

През октомври стана ясно, че натовареният с разработката на „Кортеж“ Централен научноизследователски автомобилен институт (НАМИ) ще сключи договор с Porsche Engineering за конструирането на двигател за проекта. Поръчката е за агрегат с обем между 6.0 и 6.6 литра и мощност около 800 к.с.

Преди това генералният директор на НАМИ Максим Нагайцев не изключваше възможността за „Кортеж“ да бъдат използвани двигатели от Mercedes-Benz, а сглобката на автомобилите да се извършва в завод на немската компания в Русия. В края на лятото стана ясно, че германците са се отказали от идеята.

Работата по проекта за нова лимузина за Путин и висшето държавно ръководство на Русия трябва да приключи на 31 декември 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *