ЛЕКАРИ НА МЪЛЧАЛИВ ПРОТЕСТ ЗАРАДИ НАСИЛИЕ НАД КОЛЕГИ

Lekar BGNES

НЗОК застава зад символичния лекарски протест

Лекари от различни краища на страната на мълчалив протест срещу насилието след жестокия побой над доктор Албена Гагова от болница „Шейново“, съобщава БНТ. От Българския лекарски съюз призовават днес всеки медик да закачи синя панделка с надпис „Не на насилието!“ в знак на протест срещу агресията и на съпричастност към колегите си, станали жертва на насилници. В някои градове по обяд са организирани и протести пред лечебните заведения.

От столичната Спешна помощ обявиха, че няма да прекъсват работа за протест, но всички екипи, включително и администрацията, ще носят сини ленти в знак на съпричастност, той като именно медиците от Спешна помощ най-често стават жертви на агресия.

Нападението срещу доктор Гагова провокира серия протести на лекари и пациенти през изминалите дни. От правителството изказаха подкрепа към медиците и обявиха, че готвят мерки за по-голяма защита от агресия.

Ръководството на Националната здравноосигурителна каса и всички служители на институцията се обявяват против всякаква форма на насилие и изразяват своята солидарност към д-р Гагова и към всички лекари и медицински специалисти, подложени на посегателства, когато изпълняват високохуманната си мисия – да помагат на страдащите и да се борят за всеки човешки живот.

НЗОК допълва, че „днес, в деня за протест и за солидарност с всички пострадали от насилие медицински специалисти, заставаме до Българския лекарски съюз, като наш договорен партньор, и изискваме от компетентните органи сурово наказание за насилниците, посегнали срещу медицинското съсловие.“ Българското гражданско общество трябва решително да се противопостави на нецивилизованото поведение на извършителите на престъпления срещу българския лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *